Beryl - kde oddzielne ustawienie pulpitów
Beryl - kde oddzielne ustawienie pulpitów
Czy istnieje mozliwosc ustawienia beryla w taki sposob, aby na kazdym oddzielnym pulpicie byly na pasku KDE tylko te programy ktore zostaly uruchomione na danym pulpicie? Tak aby kazdy pulpit byl "autonomiczny".
Dolacze sie do pytania, bo tez mialem pisac takiego posta o Compiz Fusion. Czy da sie zrobic, zeby na pasku KDE nie bylo widac programow ze wszystkich pulpitów, a tylko z bieżącego?
Dodam, ze m.in. z tego powodu uzywam Gnome, gdzie nie ma takiego problemu. Fajnie by bylo jeszcze miec inna tapete na kazdym pulpicie, ale to juz marzenie scietej glowy...
Dodam, ze m.in. z tego powodu uzywam Gnome, gdzie nie ma takiego problemu. Fajnie by bylo jeszcze miec inna tapete na kazdym pulpicie, ale to juz marzenie scietej glowy...
Problem przez was poruszony wynika z odrębnej implementacji wielu pulpitów przez GNOME i KDE (viewports vs. virtual desktops). Z tego co pamiętam to na kde-apps jest odpowiedni aplet paska zadan który należy zamienić z tym który mamy domyślnie w systemie. Ew. widziałem już gotowe paczki z tym cudem w Kubuntu 8.10 (kde-taskbar-compiz czy coś takiego).
KDE4 już bez problemu współpracuje z Compizem, standardowo zastosowano tam obejście tego problemu
KDE4 już bez problemu współpracuje z Compizem, standardowo zastosowano tam obejście tego problemu
A więc ściągnąłem compiz-taskbar i gdy daję ./configure wyskakuje:
Google podpowiedziało żeby zainstalować xorg-dev,
lecz:
Ponieważ zażądano tylko jednej operacji, jest bardzo prawdopodobne, że
danego pakietu po prostu nie da się zainstalować i należy zgłosić w nim
błąd.
Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację:
Używam Debiana Etch, jadro 2.6.25.4
Moja sources.list:
Kod: Zaznacz cały
...
checking crt_externs.h usability... no
checking crt_externs.h presence... no
checking for crt_externs.h... no
checking for _NSGetEnviron... no
checking for vsnprintf... yes
checking for snprintf... yes
checking for X... configure: error: Can't find X libraries. Please check your installation and add the correct paths!
lecz:
chello083144121017:/home/chudzio/taskbar-compiz# apt-get install xorg-dev
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").
danego pakietu po prostu nie da się zainstalować i należy zgłosić w nim
błąd.
Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
xorg-dev: Wymaga: libxcomposite-dev ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: libxcursor-dev ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: libxdamage-dev ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: libxfixes-dev ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: libxft-dev ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: libxres-dev ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: libxvmc-dev ale nie zostanie zainstalowany
E: Pakiety są błędne
chello083144121017:/home/chudzio/taskbar-compiz#
Używam Debiana Etch, jadro 2.6.25.4
Moja sources.list:
deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r1 _Etch_ - Official i386 CD Binary-1 20070819-11:52]/$
deb [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] etch main non-free contrib
deb-src [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] etch main
deb [url]http://security.debian.org/debian-security[/url] etch/updates main
deb [url]http://security.debian.org/[/url] etch/updates main contrib
deb-src [url]http://security.debian.org/[/url] etch/updates main contrib
Sprawdze u siebie jak bede miec troche czasu, bo tez jestem zainteresowany zainstalowaniem tego.
Ale w tym przypadku cos mi sie wydaje ze chodzi raczej o libx11-dev a nie xorg-dev
[ Dodano: 2008-06-13, 18:13 ]
Zainstalowalem i powiem tak: ogolnie to jedna wielka kupa. Krotko mowiac:
Jezeli ustawimy w Compizie ilości pulpitów na 4 a reszte na 1 to:
- na pasku KDE sa 4 pulpity
- nie dzialaja rzeczy typu obrót kostki (nie ma kostki ani niczego co dotyczy wielu pulpitów w Compizie)
- "przelaczanie" pulipitów przez klikanie na pasku KDE wygląda tak, że po 4 sekundach znikaja okna z poprzedniego pulpitu, a pojawiaja sie okna z kolejnego pulpitu. Oczywiscie zadnej animacji zmiany pulpitu nie ma
Jeżeli ustawimy 4 wirtualne pulpity, to dziala tak jak dzialalo do tej pory, czyli okna na pasku zostają. Wniosek: nie warto instalowac tego
Ale w tym przypadku cos mi sie wydaje ze chodzi raczej o libx11-dev a nie xorg-dev
[ Dodano: 2008-06-13, 18:13 ]
Zainstalowalem i powiem tak: ogolnie to jedna wielka kupa. Krotko mowiac:
Jezeli ustawimy w Compizie ilości pulpitów na 4 a reszte na 1 to:
- na pasku KDE sa 4 pulpity
- nie dzialaja rzeczy typu obrót kostki (nie ma kostki ani niczego co dotyczy wielu pulpitów w Compizie)
- "przelaczanie" pulipitów przez klikanie na pasku KDE wygląda tak, że po 4 sekundach znikaja okna z poprzedniego pulpitu, a pojawiaja sie okna z kolejnego pulpitu. Oczywiscie zadnej animacji zmiany pulpitu nie ma
Jeżeli ustawimy 4 wirtualne pulpity, to dziala tak jak dzialalo do tej pory, czyli okna na pasku zostają. Wniosek: nie warto instalowac tego
Udalo mi sie uporac. Pod KDE ten taskbar dziala elegancko, ale popsul mi sie beryl i probowalem juz reinstallow xorga, beryla zmian w xorg.conf i nic nie pomaga. ;/
Kostka sie obraca ale nie moge odpalic zadnego programu, jak naciskam na taskbar to nic sie nie dzieje, nie moge pisac w konsoli, ogolnie tylko moge sobie krecic kostka. Jak wylacze beryla to wszystko jest w normie.
Kostka sie obraca ale nie moge odpalic zadnego programu, jak naciskam na taskbar to nic sie nie dzieje, nie moge pisac w konsoli, ogolnie tylko moge sobie krecic kostka. Jak wylacze beryla to wszystko jest w normie.
Czekałem aż ktoś przede mną to przetestuje. Dzięki :-Pgiaur pisze:Wniosek: nie warto instalowac tego
Zastanawia mnie jedna rzecz. Ponoć Kubuntu 8.04 ma włączonego i zintegrowanego Compiza od początku. Ciekawe dlaczego tam działa? Zresztą, jak dorwę niedługo jakąś płytkę z tym ustrojstwem to sprawdzę.
P.S. Na forums.debian.net rozwinąłem ostatnio ciekawą dyskusję z dwoma typami. Chcą forkować 3.5 bo sobie kiedyś poklikali parę minut w 4.1 w wersji alpha i im sie nie spodobało że coś wygląda inaczej, przezabawne chłopaki :-D
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać z tym komentarzem.