Centrum sterowania KDE nie można zmieni

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
dawideo
Beginner

Centrum sterowania KDE nie moŻna zmienić wielkości ikon

Post autor: dawideo »

Z przyczyn technicznych musiałem wymienić dysk w komputerze, co rzecz jasna wiązało się z ponownym instalowaniem systemu. Wszystko ładnie pięknie, tylko wchodzę sobie w centrum sterowania (mam KDE)-> Wygląd i motywy-> Ikony i chcę zmniejszyć ikony a tam mam tylko aktywne Pulpit tzn. jak zrobię jakąś zmianę w stosunku do ikon, to system zastosuje to do ikon znajdujących się tylko na pulpicie (jak wejdę w jakiś folder mam nadal wielkie ikony, opcja wszystkie ikony jest nieaktywna). Czy zna może ktoś rozwiązanie?

Ps. Drugi problem mniej istotny.
Otóż ustawiłem sobie aby Num Lock był zawsze włączony, i tak też jest tyle że jak jest włączony (klawisze numeryczne działają, to się dioda nie świeci, a jak wcisnę Num lock to dioda się zapali, ale klawisze nie działają) czyli jakby sytuacja odwrotna. W sumie niczym to nie przeszkadza, ale jest irytujące.
Może ważna wskazówka Wcześniej miałem KDE 3.5.8 i nie było problemów, teraz po instalacji mam KDE 3.5.9 może ta wersja ma coś sknocone?
ODPOWIEDZ