Przyspieszamy start systemu

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
AdeBe
Junior Member

Przyspieszamy start systemu

Post autor: AdeBe »

Witam
Pewnie wiele osób tak jak ja szuka sposobu na przyspieszenie startu systemu.
Przeglądając wiki Debiana natknąłem się na pewien interesujący artykuł:
http://wiki.debian.org/BootProcessSpeedup

Ponieważ niektórzy nie znają angielskiego, bądź też nie potrafią czytać ze zrozumieniem, postanowiłem przetłumaczyć w miarę bezbolesny sposób zawarte tam rady.
Po kolei:

1. (uwaga! dla bardziej zaawansowanych)
instalujemy pakiet

Kod: Zaznacz cały

aptitude install sysv-rc-conf
A potem wywołujemy program poleceniem sysv-rc-conf (koniecznie jako root!)
Służy on do usuwania z procesu startowego niechcianych usług (np. większości pewnie exim4 nie jest zbytnio potrzebny). Niestety nie mogę doradzić które usługi wyłączyć a które zostawić, zależy to od konkretnych potrzeb danego użytkownika (zresztą, google daje sporo informacji). Dlatego radzę używać tego narzędzia jeśli wiesz co chcesz osiągnąć.

2. Instalacja Dash i jego konfiguracja
Domyślnie Debian używa Bash-a do wywoływania skryptów startowych. Jednak ta powłoka jest dość "obładowana" i wykonuje wiele zbędnych operacji zanim zabierze się za właściwe wywołania. Dlatego lepiej użyć Dash-a, który jest lżejszy

aptitude install dash
Po instalacji musimy jeszcze ustawić Dash jako domyślną powłokę

dpkg-reconfigure dash
I odpowiadamy Yes/Tak/wiadomo_co w okienku które się pojawiło

3. Przebudowa systemu skryptów na oparty o zależności
Zamiast tradycyjnego sposobu odpalania usług "szeregowo", użyjemy sposobu opartego o zależności, kiedy o kolejności startu decyduje CO odpalamy. Może sprawić trochę problemu jeśli konstruowaliśmy własne skrypty startowe, ale przecież gdy umiemy robić takie rzeczy to nic już nie jest trudne :)
Sama przebudowa nie przyspieszy może zbytnio startu systemu, ale jest konieczna do następnego kroku.
Instalujemy pakiet

aptitude install insserv
a potem oczywiście konfigurujemy

dpkg-reconfigure insserv
I odpowiadamy Tak/Yes/wiadomo_co

3cd. "Zrównoleglanie" startu usług
Normalnie podczas startu system ładuje demony do pamięci pojedynczo, startując następny dopiero gdy zakończy się proces uruchamiania poprzedniego. Powoduje to niepotrzebne opóźnienia, dlaczego bowiem np. system drukowania nie może się uruchamiać razem z obsługą sieci? Dzięki temu krokowi powinniśmy uzyskać znaczący wzrost szybkości startu systemu.
Aby to uzyskać wystarczy wklepać w konsoli (jako root!!!)

echo 'CONCURRENCY=startpar' >> /etc/default/rcS
4. Wstępny odczyt plików potrzebnych do startu systemu (cache'owanie)
Co to jest cache tłumaczył nie będę, odsyłam do Wikipedii.
Po kolei

aptitude install readahead
Następnie tworzymy plik (jako root!)

touch /etc/readahead/profile-once
i restartujemy komputer. Kolejne uruchomienie będzie trwało dość długo, gdyż readahead musi sobie odpowiednio poustawiać pliki, dysk będzie mielił jeszcze długo po ukazaniu się pulpitu (jak w Windows).

I to chyba wszystkie kroki które mozna zrobić dość szybko i bezboleśnie. U mnie po wykonaniu wszystkich tych kroĸów start znacząco się skrócił i nawet bez zegarka można zauważyć kolosalną różnice. Mam nadzieję, że dzięki temu poradnikowi start waszego systemu skrócił się o kolejne sekundy, jakże ważne podczas szpanowania na forach i przed kolegami :mrgreen:
Zablokowany