Witam. Byłem zmuszony na nowo postawić Debiana, a sytuacja wygląda następująco:
Przy włączonym FF, Kadu, Tvtime i superkarambie ramu jest zużyte aż 750mb! Swapu 0. Co to może być?
Oto top:
Nie wiem, ale jak miałem poprzedniego Debiana nigdy takiego zużycia nie było. Czyli wszystko w porządku? Jak zużycie dochodzi do 1GB to zaczyna zamulać.
Dobra, to wyjaśnie po raz kolejny którejś z rzędu osobie..
Bufory i cache należy traktować jako pamięć wolną, gdyż linux trzyma w niej dane które teoretycznie mogą mu się przydać (ale nie muszą), co więcej jeśli widzimy że system zarezerwował np. 500MB na cache to nie oznacza od razu że tyle danych tam siedzi (może np. być zajętych tylko kilka % z tego cache). Jeśli jakiś program zgłasza zapotrzebowanie na pamięć, to system nie ma oporów żeby mu ją przydzielić kosztem powyższych zasobów.
I nie, system nie zamula gdy zużycie dochodzi do 1 GB, tak Ci się tylko wydaje. System baaaardzo teoretycznie może stracić na responsywności dopiero gdy zaczyna korzystać ze swapa. Z tym, że na początku przerzuca tam dane programów które najmniej korzystają z proca. IMHO do 50~100MB w swapie przy 1 GB ramu nie powinieneś tak naprawdę odczuwać widocznej różnicy, może minimalną.
P.S. Sorry za trochę arogancki styl posta, ale naprawdę tłumaczenie po raz setny tego samego może zdenerwować.