Uwazajcie na tego Open Office-a z UX system
-
-
- Senior Member
Co to ma wspólnego z HOWTO?
Jakoś się tak zdarzyło, że używałem OOo z Ux.PL przez całe lata, jeszcze od wersji 1, czy nawet wcześniej jakieś bety, aż do 2.3 (m.in. z tego powodu, że jako jedyna znana mi jego wersja zgodnie z zasadami języka polskiego wstawiała nazwę miesiąca we "wstaw data"). Nigdy jakoś nie miałem z nią problemów, a już na pewno nie ze stabilnością. Używałem jej zarówno na Windows (zamierzchła przeszłość) jak i pod różnymi linuksami (Mandriva, OpenSUSE, Fedora Core, czy w końcu Debian) - problemów brak.
Jeśli chodzi o wersję 2.2 to w ogóle jej nie należy używać i jak najszybciej - z uwagi na błędy bezpieczeństwa - przejść co najmniej na 2.3. Nie wiem też jak się ma etchowe 2.0, do oryginalnej wersji, ale OOo właśnie zaleca aktualizację. No, chyba, że znów deweloperzy Debiana są cudotwórcami i zanim jeszcze błędy są wykryte, oni je już załatają
Zatem... cóż to znaczy: "jakieś takie niestabilne" ?
Jakoś się tak zdarzyło, że używałem OOo z Ux.PL przez całe lata, jeszcze od wersji 1, czy nawet wcześniej jakieś bety, aż do 2.3 (m.in. z tego powodu, że jako jedyna znana mi jego wersja zgodnie z zasadami języka polskiego wstawiała nazwę miesiąca we "wstaw data"). Nigdy jakoś nie miałem z nią problemów, a już na pewno nie ze stabilnością. Używałem jej zarówno na Windows (zamierzchła przeszłość) jak i pod różnymi linuksami (Mandriva, OpenSUSE, Fedora Core, czy w końcu Debian) - problemów brak.
Jeśli chodzi o wersję 2.2 to w ogóle jej nie należy używać i jak najszybciej - z uwagi na błędy bezpieczeństwa - przejść co najmniej na 2.3. Nie wiem też jak się ma etchowe 2.0, do oryginalnej wersji, ale OOo właśnie zaleca aktualizację. No, chyba, że znów deweloperzy Debiana są cudotwórcami i zanim jeszcze błędy są wykryte, oni je już załatają

Zatem... cóż to znaczy: "jakieś takie niestabilne" ?

-
[quote="pavbaranov"](...)Zatem... cóż to znaczy: "jakieś takie niestabilne" ? ]
To znaczy ze co chwila sie wywalaja i w ogule jakos bardziej mula
Tak sie sklada ze mam pod soba ponad 50 kompow z roznymi wersjami OO i na roznych OS-ach wiec mam jakies porownanie. To oczywiscie moja opinia i nie kazdy musi sie z nia zgadzac.
To znaczy ze co chwila sie wywalaja i w ogule jakos bardziej mula

Tak sie sklada ze mam pod soba ponad 50 kompow z roznymi wersjami OO i na roznych OS-ach wiec mam jakies porownanie. To oczywiscie moja opinia i nie kazdy musi sie z nia zgadzac.
-
- Senior Member
[quote="caterpillar"]To znaczy ze co chwila sie wywalaja i w ogule jakos bardziej mula ]
Tak się składa, że też z kilku ładnych korzystam
Skoro "masz pod sobą" i "się wywalają", to trzeba zidentyfikować problem. A z tym "muleniem", to co jakiś czas w istocie w odniesieniu do ux.pl pojawiają się takie zdania, choć nikt nigdy wiarygodnych testów nie przedstawił.
BTW: Jest coś takiego jak słownik języka polskiego
Tak się składa, że też z kilku ładnych korzystam

BTW: Jest coś takiego jak słownik języka polskiego

-
Mnie się wydaje że chyba Ci ta firma podpadła i masz do nich słuszny lub niesłuszny żal.caterpillar pisze:To znaczy ze co, mam analizowac kod zrodlowy OO
Korzystam z ich wersji, instaluję je przeważnie znajomym i nie trafiłem na żadne problemy. I poza Twoim przypadkiem nikt nie zgłaszał problemów. Problem jest wtedy kiedy jest powtarzalny. Jeden dwa przypadki to błąd instalującego.
Ok ciągnąc OT - ja osobiscie nie widze powodu, dlaczego mam uzywac wersji z ux.pl zamiast oryginalnej OO.
Ogolnie mam takie podejscie, ze im wiecej osob probuje cos "ulepszac", tym bardziej w gruncie rzeczy zostanie to popsute. Dlatego m.in. wole Debiana zamiast Ubuntu, tak samo wole OpenOffice.org zamiast OpenOffice.ux.pl.
O ile jeszcze cel istnienia Ubuntu potrafie pojąć, to jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe, po co istnieje takie ux, ktore bierze kod OO, dostawia tam swoje logo i chwali sie, jak to ulepszyło OO - a w gruncie rzeczy NIC tam nie jest poprawione, a jezeli juz to zepsute. No chyba ze dla kasy za dystrybucje programu - licencja OO na to pozwala (bo są i wersje płatne ux.pl) - ogólnie jak dla mnie to po prostu banda kombinatorów. Ale trzeba przyznac, ze tekst na ich stronie jest bardzo ładny.
Poza tym, wersje z ux.pl wychodza ze sporym opoznieniem w stosunku do oryginalnego OO (wiadomo - przekompilowanie kodu i wstawienie swojego logo troche trwa) i nie zadali sobie nawet trudu, zeby udostepnic wersje 64-bitową
Troche pojechalem, ale moim zdaniem taka jest prawda.
Ogolnie mam takie podejscie, ze im wiecej osob probuje cos "ulepszac", tym bardziej w gruncie rzeczy zostanie to popsute. Dlatego m.in. wole Debiana zamiast Ubuntu, tak samo wole OpenOffice.org zamiast OpenOffice.ux.pl.
O ile jeszcze cel istnienia Ubuntu potrafie pojąć, to jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe, po co istnieje takie ux, ktore bierze kod OO, dostawia tam swoje logo i chwali sie, jak to ulepszyło OO - a w gruncie rzeczy NIC tam nie jest poprawione, a jezeli juz to zepsute. No chyba ze dla kasy za dystrybucje programu - licencja OO na to pozwala (bo są i wersje płatne ux.pl) - ogólnie jak dla mnie to po prostu banda kombinatorów. Ale trzeba przyznac, ze tekst na ich stronie jest bardzo ładny.
Poza tym, wersje z ux.pl wychodza ze sporym opoznieniem w stosunku do oryginalnego OO (wiadomo - przekompilowanie kodu i wstawienie swojego logo troche trwa) i nie zadali sobie nawet trudu, zeby udostepnic wersje 64-bitową
Troche pojechalem, ale moim zdaniem taka jest prawda.
-
- Senior Member
Tak naprawdę, chyba wyłącznie po to, by zachować zasady pisowni polskiej przy wprowadzaniu daty przez Wstaw->Data i przy wyborze, gdzie ma być podawana nazwa miesiąca. Reszta w chwili obecnej (bo kiedyś tak nie było) jest po prostu zbiórką rzeczy, która jest dostępna w sieci (np. słowniki itp.).giaur pisze:dlaczego mam uzywac wersji z ux.pl zamiast oryginalnej OO.
I dalej OT

Nie byłbym natomiast taki szczodry w postponowaniu ux.pl, albowiem, z tego co wiem, mieli duży wkład (fakt dotowany przez Państwo, ale to nie ma znaczenia), w spolszczenie produktu i polską dokumentację OOo, także tą, która mieni się "oryginalną".
Ale ze niby o co chodzi bo nie łapie... wlasnie wstawlem date i mam:
Wchodzac we wlasciwosci pola (prawoklik->Pole) moge ustawic pisownie i kolejnosc jaka chce, miesiace sa po polsku...
Kod: Zaznacz cały
Pn, 2 czerwiec 2008
-
- Senior Member
No właśnie "czerwiec". W niektórych pismach, listach itp. winieneś datować w następujący sposób:giaur pisze:wlasnie wstawlem date i mam:
Kod:
Pn, 2 czerwiec 2008
Kod: Zaznacz cały
Dnia 2 czerwca 2008 r.