Zainstalowałam postfixa 2.3 na Debian Etch AMD64 dla 4 virtualnych domen m.in. pphu-gabi.az.pl do soboty rano jeszcze działało dla testowych userów typu:
t-user1@pphu-gabi.az.pl, t-user2@pphu-.... W sobotę rano chciałam w bazie mysql za pomocą phpmyadmina zmienić nazwy userów na:
user1@pphu-gabi.az.pl, user2@pphu-... co zrobiłam (hasła pozostawiłam te same). Niestety klienty poczty Outlook Express na WinXP pomimo zmiany nazwy usera w kontach skrzynek nie chciał odbierać ani wysyłąć poczty po tych zmianach.
Nie uruchamia mi się w terminalu:
Sprawdziłam plik /etc/postfix/main.cf próbowałam tam coś zmienić i potem dawałam:
próbowałam też:
wyrzucał błąd, że jest źle 32 charakter w linii z myhostname
to poprawiłam tak, że teraz nie wyrzuca błędu.
Postfix nie odbiera. Wysłana z innych serwerów np. hotmaila czy innego serwera poczty poczta w ogóle nie wchodzi do skrzynek w /home/vmail/nazwadomeny/nazwaskrzynki.
Poprzednio przy userach z testowymi nazwami wiadomości ładnie lądowały w odpowiednich katalogach.
Postfix nie wysyła. Przy próbie wysyłania z Outlook Expreess wiadomości przez niedziałającą skrzynkę jest komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Server nieoczekiwanie zakończył połączenie. Błąd 0x800CCCOF
załączam zrzutek z pliku /etc/posfix/main.cf i zrzutek z polecenia "telnet" w postaci jpg bo w tej chwili łączę się z domu przez putty i chwilowo mam tylko taki dostęp do serwerka debianowego.
[Dodano: 2008-06-01, 19:40]
dołączam fragmenty ostatnich logów: