Witam Wszystkich
Od kilku dni nie mogę się uporać z podpięciem domeny na serwer, gdzie mojadomena.pl będzie otwierała /var/www/ , nie potrafię tego skonfigurować. Czytałem o Bind ale jakoś nie wiem jak dodać swoja domenę.
Później będę chciał podpiąć pod serwer drugą domenę mojadomena2.pl i chcę mieć możliwość tworzenia subdomen (na katalog).
Drugim problemem jest proftpd, nie mogę się połączyć z serwerem via ftp. Jako user - wpisuję root i hasło?
Co do stronki to musisz zrobic przekierowanie u dostwcy domeny (np na nazwie mozna to zrobic z panelu konta) i tam podac adres na ktorym bedzie lezala strona. Jak to bedziesz mial zalatwione to w apachu robisz 2 virtula hosty i po nazwie ustawiasz na odpowiednie katalogi.
Co do proftpd to z tego co pamietam to on ma standardowo zablokowane lagowanie na root'a, wiec sproboj na noralnego usera sie zalogowac.
Nie na zadnego goscia tylko zaloguje sie na usera ktorego stworzyles podczas instalacji. (tak jak sie nazywa katalog w /home/).
I przy byle problemie nie instaluje sie od nowa debianka, takie rozwiazanie smierdzi