Witam. Instalując jakikolwiek motyw z gnome-look.org nie instaluje on się do końca to znaczy, zmienia się tylko obramowanie okien i kolorystka menu i nic więcej. Rozpakowałem archiwum stylu (ma dwa foldery gtk-2.0 i metacity-1) wywnioskowałem, że motyw metacity działa bez zarzutu zaś gtk nie ładuje się. Sprawdzałem motywy na ubunu i działają. Wie ktoś co z tym fantem zrobić ?
Mój system to Lenny, środowisko Gnome 2.22.1 instalowane jako core; zresztą na pełnej instalacji też nie działają motywy. :-(
Dziś zainstalowałem Debiana jeszcze raz, wybrałem instalowanie systemu podstawowego razem z środowiskiem. ¦ciągnął ponad 300 pakietów i zainstalował gnoma w raz ze wszystkimi aplikacjami. Spróbowałem zmienić motyw i o dziwo zmienił się zarówno motyw metacity jak i gtk. Do tej pory gdy instalowałem system podstawowy a później gnome'a
A później chciałem zainstalować jakikolwiek motyw instalował się tylko motyw metacity. Moim zdaniem nie instaluje jakiś pakietów gtk gdy próbuje postawić gnoma ręcznie tylko jakich?
Być może, ale już wcześniej instalowałem gtk2-engines i to nie dawało rezultatu. Ale już sobie poradziłem w bardzo łopatologiczny sposób. Zainstalowałem system razem z środowiskiem. Sprawdziłem jakie pakiety mają coś wspólnego z gtk, zrobiłem sobie ich listę i przy instalacji podstawowego systemu a później doinstalowaniu samego środowiska gnome-core doinstalowałem te pakiety ręcznie i pomogło, motywy działają :-D
za dzialanie motywow odpowada pakiet gtk2-enignes i inne jak np gtk2-engines-murrine. Musisz poprostu sprawdzic z ktorego enginu korzysta dany motyw i miec go zainstalowanego.