Cześć!
Nie jestem obeznany z kompilacją jądra. Problem mam taki: na moim laptopie instaluje się Mandriva bez problemów (instalator startuje i instaluje). Próbowałem Debiana, ale (nie tylko on) zatrzymuje się na początku instalacji. Coś nie takie parametry do acpi? czy pci? Nie wiem.
Moje pytanie: Czy można zainstalować Debiana na innej partycji zaczynając od zainstalowanej Mandrivy? Odpowiedź jest pozytywna. Wystarczy debootstrapem (może nazwę pomyliłem) włożyć Debiana na inną partycję i skopiować odpowiednio (lekko) modyfikując katalog /boot z Mandrivy do Debiana i oczywiście katalog /lib.
ALE taki Debian ma wadę polegającą, że mu się źródła Linuksa mieszają i nie można w pełni traktować tego jako łatwo upgradowalny Debian.
Czy jest względnie prosto możliwe przygotować jądro w stylu debianowym na wzór mandrivowego jądra? Skompilować? Rozpakować initrd? Proszę doświadczonych debianowców o poradę.
Chciałbym mieć debiana bo w nim wszystko co mi potrzebne umiem skonfigurować po swojemu bez uszczuplania debianowego stylu.
Jak przygotowa
Dzięki, próbowałem i nie pomaga. Już jakiś czas temu wyśledziłem, że podczas kompilacji różne dystrybucje i różne jądra różnie deklarują zajęcie się ACPI - tym razem Mandriva miała najlepiej, chociaż powernow-k8 moduł nie działa.winnetou pisze:hmmmm spróbuj albo testing albo podczas bootowania debiana z płyty wpisz: linux acpi=off jeżeli bunt jest o moduły acpi powinno pomóc. Jeżeli buntuje się o sprzęt to pod F1 w czasie bootowania otrzymasz odpowiednie wskazówki. Nie pamiętam parametru ale coś z hwd, hardware jakoś tak, w każdym bądź razie automatyczne wykrywanie sprzętu. To też można wyłączyć jeżeli inne tricki nie pomogą
Kod: Zaznacz cały
ALE taki Debian ma wadę polegającą, że mu się źródła Linuksa mieszają i nie można w pełni traktować tego jako łatwo upgradowalny Debian.
Debostrap to preferowana przeze mnie metoda instalacji.
Mój debian tak jest zainstalowany i nic mu się nie miesza.
Nie jest to jednak najlatwiejsza metoda instalacji i wątpię aby poczatkujący sobie z tym poradzil.
Sprobuj z jakichs snapschotów zainstalować tam jest dawane najnowsze jajko i może u Ciebie zatrybi.
-
- Senior Member
Ja bym jeszcze spróbował Siduksa (czyli będziesz miał Debiana Sid). Tam jest stosunkowo nowe jądro 2.6.25-4, może uda się, by się załadowało.
Z innej beczki spróbowałbym wykorzystać podpowiedzi zawarte na stronie: może na coś Ci się przydadzą.
Co do samego jądra używanego przez Mandrivę, to zwykle ich wypowiedzi brzmią tajemniczo, że jest to wersja X uzupełniona i spatchowana. Jeszcze jak jej używałem, efekt był taki, że wersje wydawałoby się zdecydowanie niższe zawierały niektóre rozwiązania dopiero co wprowadzanych, nowych wersji jąder. Inna sprawa, że mam obecnie Debiana, bo... Mandriva nie była w stanie dogadać się z moim dyskiem SATA
Z innej beczki spróbowałbym wykorzystać podpowiedzi zawarte na stronie:
Kod: Zaznacz cały
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Co do samego jądra używanego przez Mandrivę, to zwykle ich wypowiedzi brzmią tajemniczo, że jest to wersja X uzupełniona i spatchowana. Jeszcze jak jej używałem, efekt był taki, że wersje wydawałoby się zdecydowanie niższe zawierały niektóre rozwiązania dopiero co wprowadzanych, nowych wersji jąder. Inna sprawa, że mam obecnie Debiana, bo... Mandriva nie była w stanie dogadać się z moim dyskiem SATA