Debian - udostepnienie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
leatek

Debian - udostepnienie łącza

Post autor: leatek »

Witam mam problem.
Mam 3 komputery. Do pierwszego z Windows XP jest podłączony i udostępniony internet dla 2 komputera z Debianem on też normalnie ma internet.
Ale 3 komputer z Windows ME chcę podłączyć do 2 komputera z Linuksem i udostępnić mu dostęp do internetu. Tak aby wszystkie trzy komputery widziały się w sieci wzajemnie i miały dostęp do internetu.
Coś w stylu połączenia mostkowego w Windows XP. Tyle tylko, że nie mam pojęcia jak to zrobić z Debianem, a jestem w nim całkiem zielony.Pomocy
Awatar użytkownika
Inquistor
Beginner

Post autor: Inquistor »

Może zrób drugą sieć na tym kompie z linux dla ME, i ustaw odpowiednią maske sieciową żeby obydwie sieci sie widziały.
leatek

No dobrze beda sie widziały ale co z tym aby miały neta??
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

jest takie polecenie
route
by sprawdzic droge oraz musisz poustawiac gateway (bramy).
Załózmy ze masz teraz troche ponazywam:
K1 - komp z windowsem XP (z tego co mi wiaomo to musi miec siec 192.168.0.0) a sam komp to 192.168.0.1
K2- to Twoj debian ktory myusi miec adres z sieci 192.168.0.0 czyli np 192.168.1.2 (nie moze miec jedynki bo jedynkajest dla K1 i tu zaczyna sie problem z siecia gdyz musi miec ustawiona brame czyli adres K1 by wiedzial ktoredy ma wychodzic na swiat.
no i teraz
K3 czyli komp z ME i tu sytuacja analogiczna do K2 czyli musi miec jakis adres i teraz to zalezy jak masz skonfigurowany interface na K1 czy drugi interface jest z tej samej sieci czy jest z innej ale tak czy inaczej to gatewayem (brama) w tym wypadku musi byc adres kompa K2.
Jak zaczniesz wszystko testowac testuj przez IP a nie przez nazwy powniewaz mozesz nie miec skonfigureowanych serwerow nazw (DNSow) (pod linuxem /etc/resolv.conf pod winda w ustawiniech tci/ip)
leatek

Ciągle nic. Nie mam pojęcia co jest jeszcze raz dokładnie opiszę. Mam dostęp do internetu przez dialog ze zmiennym ip.
Komputer pierwszy do którego podłączony jest modem ma 2 karty sieciowe. Do jednej podłączony jest internet, do drugiej karty drugi komputer z Debianem na którym przez dhcp przydzielany jest adres z komputera pierwszego. Komputer drugi także ma 2 karty sieciowe jedna podłączona do komputera pierwszego a druga do komputera trzeciego którego za cukierka nie mogę skonfigurować żeby miał internet.
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

rozumiem z epierwszy y 2 komputer ma internet, nie ma tylko 3
i uwazam ze w 3 komputerze jest zle ustawiona brama.
Najlepiej pokaz jakie masz ip komputrerow (wszystkich trzech i jakie maasz tam bramy) bwez tego jest ciezko powiedziec co tam sie dzieje.
pawelkkkk

Post autor: pawelkkkk »

Kod: Zaznacz cały

apt-get install bridge-utils

Kod: Zaznacz cały

dhclient -r
brctl addbr br0
brctl addif eth0
brctl addif eth1
dhclient br0
Powinno działać.

Pozdrawiam