Witam!
Czy ktoś z was na forum wie może jak ustawić skróty klawiszowe w Linuksie, że jak mam np.: w myszce dwa klawisze "wstecz" oraz "cofnij" (chodzi o przeglądarka www i przeglądarkę plików) żeby nie trzeba było klikać na strzałki.
Można sobie takie skróty po ustawiać?
Ewentualnie przydałyby mi się inne jakieś skróty klawiszowe jakie znacie.
Pozdrawiam i mam nadzieje, że mi pomożecie
Skróty klawiszowe w Linuksie
meliorus, Skroty klawiszowe osobno ustawia sie w przegladarce i w zaleznosci jakiego uzywa sie menadzera okien i menadzera plikow (czyli duzo zalezy jakie srodowisko graficzne uzywasz).
Standardowe skroty to typowe ctrl+c dla kopiowania itd. Reszte trzeba doszukac.
Przewaznie skroty Alt+Fx sa standardowo ustawione dla operacji na oknach menadzerow okien (pomijajac polskie znaki) , skroty ctrl+xcostam i shift+xcostam dla menadzera plikow
Powiedzmy masz kilka przyciskow w myszcze i dla "wstecz" "do przodu" moga to byc np przyciski button5 i button6 to juz musisz doszukac w dokumentacji przegladarki, a nie samym Linuksie.
Podobnie bedzie z menadzerem plikow (np. Nautilus dla Gnome, Thunar dla XFCE) w nich sie da ustawiac skroty w/g wlasnego widzimisie, ale moze sie roznic metoda jak to zrobic. Np w Thunarze wystarczy rozwinac menu, najechac kursorem i wcisnac pozadana kombinacje (ale moze sie zdarzyc, ze bedzie tez jednoczesnie dzialal defaultowy skrot, co czasem jest niepozadane)
Standardowe skroty to typowe ctrl+c dla kopiowania itd. Reszte trzeba doszukac.
Przewaznie skroty Alt+Fx sa standardowo ustawione dla operacji na oknach menadzerow okien (pomijajac polskie znaki) , skroty ctrl+xcostam i shift+xcostam dla menadzera plikow
Powiedzmy masz kilka przyciskow w myszcze i dla "wstecz" "do przodu" moga to byc np przyciski button5 i button6 to juz musisz doszukac w dokumentacji przegladarki, a nie samym Linuksie.
Podobnie bedzie z menadzerem plikow (np. Nautilus dla Gnome, Thunar dla XFCE) w nich sie da ustawiac skroty w/g wlasnego widzimisie, ale moze sie roznic metoda jak to zrobic. Np w Thunarze wystarczy rozwinac menu, najechac kursorem i wcisnac pozadana kombinacje (ale moze sie zdarzyc, ze bedzie tez jednoczesnie dzialal defaultowy skrot, co czasem jest niepozadane)