xorg po aktualizacji Etch->Sid

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
piotrek_ka

xorg po aktualizacji Etch->Sid

Post autor: piotrek_ka »

Witam.
Zaktualizowałem Debiana Etch do Sid i teraz mam pewien problem. Po uruchomieniu system korzysta z niewłaściwej rozdzielczości. Nie pomaga dpkg-reconfigure xorgów, ponieważ uruchamia się bardzo podobny konfigurator do tego z wersji Etch z tym właśnie jednym wyjątkiem, że nie pojawia się krok konfiguracji rozdzielczości karty graficznej i monitora (tylko jakieś ustawienia klawiszy itd.). Przywrócenie poprzedniego pliku konfiguracyjnego xorga w katalogu x11 (xorg.config) powoduje wyświetlenie komunikatu

Kod: Zaznacz cały

SYNC OVER RANGE
co mój monitor wyświetla zawsze gdy przekroczę jeden z jego dopuszczalnych parametrów (np za duże odświerzanie). Czy można jakoś w ręczny sposób ustalić rozdzielczość i odświerzanie tak jak było to w poprzedniej wersji xorga (bo chyba zmieniła się zasada konfiguracji skoro podmienienie na stary plik nie daje efektu)?
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

ja taki sam problem z

dpkg-reconfigure xserver-xorg
mam od pewnego czasu na Lenny.
dopisuję się do pytania.
problem załatwiłem połowicznie i tymczasowo, tzn. wkleiłem ostatni dobrze działający xorg.conf. wszystko niby jest, ale teraz nie działa mi equalizer obrazu, zarówno w mplayerze, jak i w xine. na sterowniku nv dziala bez problemu.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

ja taki sam problem
Wrzucając pytanie w wyszukiwarkę dostaniesz co najmniej kilka tematów dotyczących tego zagadnienia. Po co tworzyć czy dopisywać do nowych, niepotrzebnych, wątków?
Na niektórych kartach (co najmniej) XOrg w wersji 7.3 nie działa jeśli chodzi o możliwość ustawienia i skonfigurowania monitora. Oczywiście nie działają także wszelkie narzędzia graficzne z nim związane. Jedyna możliwość, o ile ktoś ma wcześniejszą działającą wersję XOrgów, to podmienienie na poprzednią działającą (czyli sprzed upgradeu XOrga) wersję. Jeśli natomiast ktoś zainstalował Lenny od początku, to musi ręcznie wyedytować plik xorg.conf i dopisać niezbędne, właściwe dla jego karty graficznej i monitora, ustawienia. Te ostatnie są w innych wątkach, więc nie powtarzam. O konfiguracji XOrgów jest m.in. w manualu oraz na polskiej stronie Gentoo.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

widać faktycznie słabo szukałem. i pospieszyłem się, bo suwaki w mplayerze nie działały mi na wyjściu XV, na opengl jest w porządku. faktycznie podmianka xorg.conf wystarczy.
pavbaranov
Senior Member

parrotlarch pisze:faktycznie podmianka xorg.conf wystarczy.
I najlepiej pozostawić sobie ostatnią, dobrą konfigurację na przyszłość. Przyda się i znacznie szybciej przywróci XOrga niż ręczna konfiguracja xorg.conf.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zauważcie, że piotrek_ka wykorzystuje swoją starą wersję xorg.conf. I błąd pojawia się u niego po włączeniu działającego wcześniej pliku.
pavbaranov
Senior Member

fnmirk pisze:Zauważcie, że piotrek_ka wykorzystuje swoją starą wersję xorg.conf.
Z jego postu wynika, że niekoniecznie jest to ostatni działający xorg.conf. Czekamy, niech sam się wypowie. A co do konfiguracji XOrgów, odsyłam na stronę Gentoo - chyba najlepiej to opisali.
piotrek_ka

już poradziłem sobie z rozdzielczością (pododawałem wpisy o rozdzielczości i skopiowałem sekcje o monitorze ze starego xorg.conf do nowego wygenerowanego przez Xorg -configure), jest taka jak trzeba. Jednak pozostaje drugi problem. Oprócz tego, że nie mogłem rozdzielczości ustawić, to przy uruchamianiu gdm (bo z niego korzystam, ale kdm się tak samo zachowuje) pojawia się czarny ekran na około 5-7 sek, migając dwukrotnie, po czym uruchamia się gdm. Po zalogowaniu ponownie pojawia się czarne tło i obraz miga cztery razy i dopiero po chwili pojawia się ekran i zaczyna się uruchamiać środowisko graficzne. FPS w grze z kde wacha się w granicy 7-10
przy okazji: moja karta graficzna to Radeon 9800 PRO
yantar
Member

Post autor: yantar »

piotrek_ka, najprawdopodobniej jest problem i nie ma uruchomionej akceleracji sprzetowej (wnosze po ilosci fps)
W terminalu:

grep direct | glxinfo
Powinno sie pojawic cos jak to:

direct rendering: Yes
Jak wyskoczy zamiest Yes, No to trzeba dalej kombinowac.

Migania ekranu i problemy z rozdzielczoscia moga byc efektem zle ustawionych wartosci dla odswierzania monitora.
Dobrze by bylo przesledzic log z ladowania xorga /var/log/Xorg.0.log moe tam znajdziesz wskazowki co jest nie tak. (tam wylapiesz wartosci Modeline)
piotrek_ka

yantar pisze: Migania ekranu i problemy z rozdzielczoscia moga byc efektem zle ustawionych wartosci dla odswierzania monitora.
Dobrze by bylo przesledzic log z ladowania xorga /var/log/Xorg.0.log moe tam znajdziesz wskazowki co jest nie tak. (tam wylapiesz wartosci Modeline)
Przeglądaałem ten plik, nic tam szczególnego nie znalazłem. Sprawdzę tą akcelerację jeszcze

[ Dodano: 2008-05-28, 23:51 ]
Nie no poddaje się i robię reinstall, wracam spowrotem do Etch
ODPOWIEDZ