tor i privoxy - jak to pogodzi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

tor i privoxy - jak to pogodzić?

Post autor: zomer »

Zainstalowałem tork (tor) oraz privoxy. Problem w tym że tork nawiązuje połączenie tylko na ustawieniach Clnt/Exit a na stronie tor`a widać że powinien być ustawiony na Local + privoxy! Mam tak że tork łączy się tylko przy wyłączonym privoxy. Zmieniałem configure dodając forward-socks4a / 127.0.0.1:9050 w pierwszej linii tego pliku, ale bez skutku. W FF zainstalowałem torbutton tak że wynik testu pokazuje zmianę adresu, ale to wszystko bez użycia privoxy. Jakieś rady. Proszę.
e-gore
Beginner

Post autor: e-gore »

Ja instalowałem dokładnie według tego opisu i działało bez problemu...

btw tork to miał być tor chyba? ;-)
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

torK to nakładka na tor (ładna). ¯eby w ogóle uruchomić torK muszę wydać polecenie

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/tor stop
i dopiero uruchomić tor`a za pomocą przycisku [play] w tork. (Zmiana właściciela procesu tor)
Pewnie coś namieszałem w pliku /etc/privoxy/configure i dlatego nie mogę się połączyć w trybie Local.
Zrobię tak jak radzisz.
e-gore
Beginner

Możesz jeszcze zerknąć do dokumentacji, ale jak dla mnie to nawet wygodniej bez nakładki... Masz przecież tor-button itp.
Awatar użytkownika
rtgn

Post autor: rtgn »

Ustawiles w Operze, że ma używać tor'a? tzn proxy?
e-gore
Beginner

Z Operą nie próbowałem, ale wydaje mi się, że to nie takie trudne. Cytat z FAQ :
By "storyfikować" inne aplikacje, które używają proxy dla HTTP, po prostu skieruj je na Privoxy (czyli localhost, port 8118). By aplikacje bezpośrednio używały serwera SOCKS (do komunikatorów, Jabbera, IRC, itp.), skieruj je bezpośrednio na Tora (localhost, port 9050), ale przeczytaj ten wpis do FAQ, dlaczego to może być niebezpieczne. Jeśli aplikacja nie obsługuje ani proxy dla HTTP, ani dla SOCKS, spójrz na tsocks lub socat.

Po informacje, jak "storyfikować" inne aplikacje, spójrz na Torify HOWTO.
Może spróbuję z ciekawości...

[edit]
Spróbowałem, i rzeczywiście wystarczy przekierować połączenie na localhost na porcie 8118. W Operze działa.

PS. Co ciekawe, będąc zalogowany na forum z włączonym torem/privoxy, nie mogę np. edytować swoich własnych postów.
Awatar użytkownika
rtgn

Post autor: rtgn »

Opera z tym właśnie jest wygodna bo wystarczy Narzędzia -> szybka konfiguracja -> uzywaj serwerow proxy i juz jestes anonimowy, odznaczasz ta opcje i cieszysz sie wlasnym IP. Do tej pory nie umiem skonfigurowac TORa na Debianie, ale pamietam to jeszcze z windowsa. Pozdro
e-gore
Beginner

Tor na Debianie to nic trudnego - wystarczy tylko zerknąć w dokumentację... :)
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Uparłem sie na nakładkę bo ma wbudowane dodatki dla firefoxa, konquerora, opery, pigina i jeszcze parę innych. Poza tym ładnie wyświetla aktualny stan połączeń. Ostatecznie mam anonimowość tylko że nie w Local. Chodzi o to że tor nie korzysta z privoxy jak na stronie projektu tork (czyli że zmienia IP ale, zapytania wysyła jawnie do lokalnego DNS-a) Skutek jest taki że mimo zmienionego IP i tak jestem identyfikowany przez niektóre strony. Wcześniej używałem tor`a bez nakładki, działał (ale to było jeszcze w Mandrivie). W trybie konsoli działa. Problem polegał na tym że tor był uruchamiany z uprawnieniami urzytkownika debian-tor.

kill pid numer_pid_tora
Następnie jako zomer

/usr/sbin/tor
i działa :)
ODPOWIEDZ