Jak wiadomo wiele problemów użytkownikom Linuxa sprawia instalacja modemu ZXDSL 852 v.2 pod systemem Linux. Zwłaszcza pod nowymi jądrami. Ubudsl 1.0 Aplha2 działa już na przyzwoitym poziomie. Jednak odkryłem pewien błąd. Ubudsl działało mi bez zarzutu na standarnowych sterownikach NV. Ale po instalacji sterowników NVIDIA już Ubudsl miało problem z połączeniem. I nic nie pomagało.
Posiedziałem, pomyślałem do 2 w nocy i wymyśliłem. Pomagał mi w tym Figter Andy. Oto sposób, po zastosowaniu, którego nie ma żadnych problemów z tym modemem.
Sposób przetestowany pod Ubuntu 8.04 i Debian Lenny testing (wtedy nie piszemy sudo). Działa tylko na platformie 32bit i386 dla usługi Neostrada TP.
Instalacja:
Edytujemy plik /etc/apt/sources.list:
sudo gedit /etc/apt/sources.list
#Używamy swojego edytora w miejsce gedit
Usuwamy # przed: deb cdrom:[Ubuntu 8.04 _Hardy Heron_ - Release i386 (20080423)]/ hardy main restricted
Wkładamy płytkę CD z Ubuntu 8.04. Aktualizujemy repozytoria:
instalujemy niezbędne pakiety z płytki CD Ubuntu (piszemy 1 ciągiem):sudo aptitude update
Potwierdzamy Y i sie instaluje.sudo aptitude install build-essential ppp cpio dialog gawk modutils make pppoeconf linux-headers-`uname -r`
#Po zainstalowaniu tych niezbędnych pakietów z płyty CD Ubuntu/Lenny spowrotem edytujemy plik /etc/apt/sources.list i stawiamy # przed linijką przed: deb cdrom:[Ubuntu 8.04 _Hardy Heron_ - Release i386 (20080423)]/ hardy main restricted
Pobieramy paczkę unicorn_2-1_i386.deb stąd: http://rapidshare.com/files/114695302/u ... 6.deb.html
oraz nowszą paczkę pppoe_3.8-3_i386.deb stąd: http://rapidshare.com/files/114871784/p ... 6.deb.html
I po pobraniu klikamy poprostu na te paczki i wpisujemy hasło i Install package.
Pobieramy sterownik do modemu unicorn-neo.tar.gz stąd: http://rapidshare.com/files/114696118/u ... o.tar.html
I po pobraniu kopiujemy go do naszego katalogu domowego i rozpakujemy go klikając prawym przyciskiem myszy na niego i rozpakuj.
W konsoli wpisujemy:
Kompilujemy sterownik poleceniem:cd /home/username
cd unicorn-neo
I następnie instalujemy sterownik poleceniem:make
Wszystko powinno pójść gładko, bez błędów. Następnie restartujemy kompa.sudo make install
Po restarcie powinniśmy ujżeć już zapalone diody modemu.
Następnie zabieramy się za konfigurację modemu.
Do pliku wklejamy:sudo mv -f /etc/ppp/options /etc/ppp/options.old
sudo touch /etc/ppp/options
sudo gedit /etc/ppp/options
W polu: nasz_login@neostrada.pl wpisujemy nasz login Neostrady.lock
ipparam ppp0
noipdefault
noauth
defaultroute
user nasz_login@neostrada.pl
noaccomp
noccp
nobsdcomp
nodeflate
nopcomp
novj
lcp-echo-interval 20
lcp-echo-failure 3
maxfail 25
updetach
persist
holdoff 4
Zapisujemy plik.
Natępnie edytujemu plik /etc/modprobe.d/options:
Jeżeli mamy już tam jakieś linijki to albo je usuwamy albo zahaszowujemy #.sudo gedit /etc/modprobe.d/options
Następnie dopisujemy tam (jednym ciągiem):
Zapisujemy plik.options unicorn_usb_eth ActivationMode=3 VPI=0 VCI=35 PROTOCOL=pppoatm ENCAPS=vc-encaps
Załadowujemy moduł:
Konfigurujemy pppoeconf poleceniem :sudo modprobe unicorn_usb_eth
Klikamy cały czas na Yes. W polu username wpisujemy nasz nick Neostrady, a w polu password wpisujemy hasło Neostrady.sudo pppoeconf
Po tych czynnościach powinniśmy już mieć połączenie z internetem.
Jeżeli by się zdarzyło, że byśmy mieli połączenie a nie działałaby przeglądarka, lub strony by się ładowały zby wolno, to edytujemy plik:
Jeżeli jest pusty to wypełniamy go tak i zapisujemy:sudo gedit /etc/resolv.conf
Zamiast tego można ponownie skonfigurować pppoeconf:nameserver 194.204.159.1
nameserver 217.98.63.164
W konsoli jako root:sudo pppoeconf
Jeżeli by się zdarzyło, zwłaszcza po aktualizacji systemu albo instalowaniu sterowników NVIDA, że po zalogowaniu nie mamy połączenia, to wystarczy ponownie skonfigurować pppoeconf. W konsoli:/etc/init.d/networking start - uruchomienie połączenia adsl
/etc/init.d/networking restart - restartowanie połączenia adsl (zmienia się IP)
/etc/init.d/networking stop -zamknięcie połączenia adsl
Jeżeli kiedyś zaktualizujemy sobie jądro, to trzeba od nowa załadować moduł (modprobe unicorn_usb_eth) a jak to nie pomoże to kompilujemy i instalujemy od nowa sterownik.sudo pppoeconf