wine LdrInitializeThunk "winmm.dll" failed to ini

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
toto

wine LdrInitializeThunk "winmm.dll" failed to ini

Post autor: toto »

Witam po zainstalowaniu wine po próbie uruchomienia winecfg wypluwa mi konsola taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

err:module:LdrInitializeThunk "winmm.dll" failed to initialize, aborting
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\windows\\system32\\winecfg.exe" failed, status c0000094
ma ktoś może pomysł czym to może być spowodowane? Pozdrawiam.
Wine wersja 0.9.58-1, zainstalowane z repozytoriów, co do systemu to :D fedora 9 ale napisalem na tym forum bo pamiętam jak kiedyś bawilem się debianem to zawsze uzyskiwałem pomoc a na forum fedory to mało kto odpowiada, oprócz zainstalowania wine nic więcej nie grzebałem próbowałem uruchomić winecfg i od razu pokazał mi sie ten błąd, przepraszam za poprzednio wyglądający post, nie przyłożyłem się ;-)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Czy winecfg.exe jest programem dostarczanym z Wine? Nie mam takiego. Jeśli to nie jest część wine, to skąd sprawdź skąd ją masz i co jest tam napisane. I przy okazji - czy inne programy korzystające z winmm.dll też wywołują Ci taki błąd?
toto

winecfg to konfigurator wine i na pewno go masz bo instaluje się razem z wine i po wpisaniu w terminalu winecfg uruchamia się ten oto :)
pavbaranov
Senior Member

W istocie. Weź i przeinstaluj tego wine'a. W Sid jest już nawet 1.0RC1 (nie wiem, czy trafiło do Lenny, a leniwy jestem niekiedy i sprawdzać mi się nie chce). Działa ok.
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

pavbaranov pisze:(nie wiem, czy trafiło do Lenny, a leniwy jestem niekiedy i sprawdzać mi się nie chce
Jak widać po

Kod: Zaznacz cały

ventrue@localhost:~$ wine --version
wine-1.0-rc1
, to trafił :)
toto

No wlasnie przeinstalowywalem wine'a z 3 razy usuwalem katalog z home'a /.wine no ale nadal to samo
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

toto, a jakbyś wrzucił do katalogu .wine/drive_c/Windows/System tę brakująca bibliotekę, to może mogłoby to zadziałać.
download: KLIK
toto

też mi wpadl ten pomysl ale nic nie pomogło, ale dzięki za zaangażowanie ;)
pavbaranov
Senior Member

winmm.dll winna być w katalogu ./wine/drive_c/windows/system32/ Przynajmniej u mnie tu jest i działa.
toto

no tak w tym bo sam katalog system jest pusty a w system32 sa wszelkie dll'e
ODPOWIEDZ