Dysk sieciowy

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
super_xxxl

Dysk sieciowy

Post autor: super_xxxl »

Witam.

Mam do Was takie pytanie: Zakładam serwer sieciowy w domku. Nie chcę kupować gotowego bo są drogie, a ja wolę mieć stuprocentową kontrolę nad tym co ma przechowywać moje dane. Posiadam komputerek KLIK i myślę żeby dołożyć tutaj dysk z cyklu 500-750gb ATA. Tylko nie wiem czy płyta rozpozna coś takiego i czy nie będzie z tym jakiś problemów.

Co radzicie mi zrobić?

Pozdrawiam
P.

[ Dodano: 2008-05-19, 21:33 ]
witam

czy nikt nawet w pewnym stopniu mi nie pomoże??

pozdrawiam
arvath

Post autor: arvath »

Ten komputer nie rozpozna Ci tak dużego dysku twardego. Musiałbyś mieć kontroler dodatkowy, ale ten komputer nie ma złącz PCI, masz 2 wyjścia, albo kupić inny komputer, albo podpiąć dysk zewnętrzny na USB (To ma też swoją wadę, ponieważ w tym komputerze jest tylko USB 1.1, więc transfer będzie kiepski).
Jeśli masz już dysk, możesz kupić przejściówkę ATA -> USB i przez nią podłączyć dysk, ale komputer nie będzie w stanie wystartować z takiego dysku.

Możesz też kupić sobie obudowę na dysk ze złączem Ethernet, z tego co pamiętam kiedyś NetGear takie coś produkował, na allegro jest tego całkiem sporo (LINK), ale ceny nie wyglądają zbyt zachęcająco.

Polecałbym jednak kupić inny komputer np. Compaq Deskpro i do tego jakiś kontroler ATA na PCI.

Pozdrawiam

EDIT:

Mam podobny komputer, też na chipsecie i815, bios widzi bezpośrednio dysk 200GB, nie wiem jak by było z większymi, być może też by je widział. Musisz sprawdzić.
ODPOWIEDZ