amd64 czy i386 --- platforma 64bitowa
amd64 czy i386 --- platforma 64bitowa
Witam zastanawiam się nad instalacją wersji i386 Etch, obecnie posiadam procesor amd64 ale niestety nie wszystko można tam odpalić. Więc pytanie czy instalując i386 stracę na wydajności :?:
Korzystam z wersji amd64 i jakos zadnych problemow nie mam. Choc jak pierwszy raz instalowalem linuksa to ciezko mi bylo z zainstalowaniem flasha do firefoxa, ale w koncu dalem rade. Obecnie instalacjia flasha nie sprawia zadnych problemow instalujesz flashplayer-mozilla i wszystko smiga
Natomiast z java juz tak kolorowo nie jest. Ja z niej nie korzystam i nie jest mi potrzebna, ale jesli Ty nie mozesz bez niej zyc to tylko i386, chociaz gdzies obilo mi sie o uszy, ze ludzie uruchamiaja jave bez wiekszych problemow na konqueror. Najlepiej to zastanow sie z czym moglbyms miec problemy instalujac system amd64 i pogoogluj. Ja polecam amd64, bardziej przyszlosciowy 

Instalując i386 raczej niewiele stracisz na wydajności, chyba że zajmujesz się kodowaniem video i tego typu sprawami. 64 bity mają większe zapotrzebowanie na pamięć, więc licz się z tym że raczej 512MB to zbyt na mało dla nowoczesnego i funkcjonalnego systemu 64 bitowego.
Są problemy z niektórymi aplikacjami o zamkniętym kodzie: skype, java, flash (żre proca). Jednak nie są to wielkie problemy i bez problemu znajdziesz w necie ich rozwiązania (a nawet tutaj na forum).
Generalnie nie ma jakichś wielkich zalet 64 bitów, ale nie ma też wyraźnego powodu aby trzymać się 32 bitów, raczej takie niuanse o których wyżej napisałem.
Sam obecnie jadę wprawdzie na 32 bitach, ale we wrześniu mam zamiar przeinstalowywać system z zamiarem aby przetrwał kilka lat na dysku i na pewno będą to 64 bity
Są problemy z niektórymi aplikacjami o zamkniętym kodzie: skype, java, flash (żre proca). Jednak nie są to wielkie problemy i bez problemu znajdziesz w necie ich rozwiązania (a nawet tutaj na forum).
Generalnie nie ma jakichś wielkich zalet 64 bitów, ale nie ma też wyraźnego powodu aby trzymać się 32 bitów, raczej takie niuanse o których wyżej napisałem.
Sam obecnie jadę wprawdzie na 32 bitach, ale we wrześniu mam zamiar przeinstalowywać system z zamiarem aby przetrwał kilka lat na dysku i na pewno będą to 64 bity
Jeżeli masz procka 64bit to instaluj 64bit. Mam zainstalowane i nie mam jak na razie problemów - flash, java, kodeki audio działają bez najmniejszych problemów. Większą wydajność odczujesz podczas obróbki multimediów, kompilacji i innych zadań wymagających mocy obliczeniowej. Dodatkowo poczytaj i przejrzyj http://hadret.com/2008/06/03/jakiej-arc ... y-uzywasz/
Ja tez bym Ci polecil raczej amd64. Jak sie troche postara to wszystko da sie odpalic. U mnie amd64 dzialal duzo lepiej niz i386 - popatrz na np uzytkownikow arch linux. Oni zastanawiaja sie czy 64bity dzialaja lepiej niz 32. Tyle ze oni maja pakiety skompilowane pod architektore i686 a nie widza roznicy. Wiec czemy my dochodzimy do takich samych wnioskow uzywajac i386 ?
Jak sie myle to sorki :-P . Ja niestety jak juz uzywam linuksa (a ostatnio uzywam winXP) to niestety Debiana i386 bo mojej karty dzwiekowej nie udalo mi sie uruchomic pod kernelem amd64.
pozdrawiam,
mario1000
Jak sie myle to sorki :-P . Ja niestety jak juz uzywam linuksa (a ostatnio uzywam winXP) to niestety Debiana i386 bo mojej karty dzwiekowej nie udalo mi sie uruchomic pod kernelem amd64.
pozdrawiam,
mario1000
Założyłem podobny temat więc się podepnę tutaj. Mam pytanie. Jakie pakiety są w repozytorium Debiana. Pod jaką architekturę ? W debianie jest podział na 32 i 64 bitowy a w repo nie ma już takiego podziału. W ogóle na 64 bitowym debianie można używać 32 bitowych programów i na odwrót czy tylko jaki system takie pakiety ?
http://packages.debian.orgsebekk pisze:Jakie pakiety są w repozytorium Debiana
można ale trzeba zainstalować odpowiednie bibliotekisebekk pisze: W ogóle na 64 bitowym debianie można używać 32 bitowych programów
http://jakilinux.org/linux/ubuntu/kubun ... ie-64-bit/
Chodziło mi o coś innego. Załóżmy że mam dwa komputery. Na jednym lennego i396 na drugim AMD64. Na jednym i drugim wydaje polecenie np. aptitude install icedove. Jakie pakiety zainstaluje na jednym i drugim ? Tzn. pod jaką architekturę ? Czy aptitude automatycznie instaluje z repo program pod daną architekturę ?Jakie pakiety są w repozytorium Debiana ?