Composite xfce
Composite xfce
Mam mały problem. Mianowicie kiedy klikam na opcje "włącz wyświetlanie composite" cały ekran robi się szary i nic nie da się zrobić. Próbowałem nawet raz po tym zrestartować iksy ale doszło do tego że musiałem wywalić całą konfiguracje xfce. Próbowałem zainstalować compiz-fusion więc mam akceleracje 3d ale on też nie chciał współpracować. Po włączeniu praktycznie nie można bylo pracować na komputerze. Nie wiecie jak to rozwiązać? Jak coś xorg.conf w załączniku.
Masz troche namotanych wpisow w xorgu, dubluja sie wpisy etc. byc moze to jest przyczyna.
Sprobuj wygenerowac nowy xorg bez dodatkowych wpisow i udziwnien, tak by miec akceleracje i dodaj do niego tylko sekcje dla uruchomienia composite.
Jak compozytor Xfce albo compiz zadzialaja wtedy mozesz pododawac pare dodatkowych wpisow na probe by zwiekszyc wydajnosc itd.
Sprobuj wygenerowac nowy xorg bez dodatkowych wpisow i udziwnien, tak by miec akceleracje i dodaj do niego tylko sekcje dla uruchomienia composite.
Jak compozytor Xfce albo compiz zadzialaja wtedy mozesz pododawac pare dodatkowych wpisow na probe by zwiekszyc wydajnosc itd.
Kod: Zaznacz cały
Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
No i nic... zmienilem na zamkniete wedlug tego how-to : http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=118 i dalej przy wciskaniu "włącz wyświetlanie composite" tlo szarzeje i jak przesune okinenkiem tez sie robi szare... :-/
[ Dodano: 2008-05-25, 17:45 ]
Tylko teraz zauważyłem że nie mam akceleracji 3d...
[ Dodano: 2008-05-25, 17:45 ]
Tylko teraz zauważyłem że nie mam akceleracji 3d...
hym a przed wpisaniem trzeba wyczyscic calego xorga? Tam nie ma nic takiego napisane ale pojawily mi sie dwa razy te same selekcje.
aticonfig --initial
Ja w kazdym razie zrezygnowalem z xorga tworzonego za pomoca
Wlasnie ze wzgledu na to ze robil sie dodatkowy bajzel.
Zamieszczam ci w zalaczniku twoj przeczyszczony pliczek xorga i z ustawionym composite pod zamkniete sterowniki. Zmien tylko nazwe, podmien go i zrestartuj kompa.
Ps. Zrob kopie obecnego, w razie czego nadpiszesz gdyby cos nie chcialo zastartowac.
aticonfig --initial
Zamieszczam ci w zalaczniku twoj przeczyszczony pliczek xorga i z ustawionym composite pod zamkniete sterowniki. Zmien tylko nazwe, podmien go i zrestartuj kompa.
Ps. Zrob kopie obecnego, w razie czego nadpiszesz gdyby cos nie chcialo zastartowac.
Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Section "Extensions"
EndSection
To musi byc w corg.conf. Zobacz jaki masz domyslny menedzer okien bo nie wszystkie obsluguja kompozytor. W xfce domyslny jest xfwm4 jezeli ten ci nie przejdzie to mozesz sprobowac z compiz, murrine i xcompgr.
[Dodano: 2008-07-25, 06:25]
Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Section "Extensions"
EndSection