starsza wersja kde instalacja przez apt - jak?

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Marcinnn

starsza wersja kde instalacja przez apt - jak?

Post autor: Marcinnn »

Hej!

Mam jakiś problem z kde. Trudno go jednoznacznie określić. Po prostu się sypie mimo zainstalowanych sterowników graficznych i dźwiękowych. W głośnikach pierdzenie, w konsoli cuda i zwisy, itp itd. dzieje mi się tak i nie wiem dlaczego. Kiedyś próbowałem Susa i nie było problemów, ale wiem, że on ma tam coś specjalnego i jest szczególnie bezproblemowy. Knoppix 5.3.1 też dobrze działa, ale nie wiem czemu i co takiego należałoby przenieść z Knoppixa do Debiana. Ostatnio zainstalowałem sobie Slackware, żeby więcej się nauczyć o Linusie i tam mi działa bez problemu KDE 3.5. Pomyślałem, że może jak zainstaluje na Debianie stare kde, to też będzie działać, ale z nie wyświetla mi się numer wersji tylko kde. a jak na złość komenda:

Kod: Zaznacz cały

apt-get -t etch install kde 
Instaluje mi właśnie wersje z Lenny, która to właśnie na moim lapie się sypie.
Ktoś coś poradzi?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Prawdopodobnie sypie Ci się, ponieważ łączysz Etcha z Lennym, co na pewno dla systemu zdrowe nie jest.

Wybierz jedną z wersji. Jeśli chcesz teraz zainstalować starsze Kde to zakomentuj wpisy Lennyego w sources.list zostawiając tylko Etcha.
Marcinnn

Sypało mi się wcześniej jak miałem tylko wersję lenniego. Jak mogę sprawdzić jaka wersja kde jest w repo etcha?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Np. tutaj.

Szczerze, to musiałeś coś namieszać, bo Kde jest stabilne w Lennym.
Marcinnn

Szczerze, to pewnie nie wiesz, co to za karta graficzna via chrome igp 9 i jakie sa z nia problemy. Ale generalnie dzieki za odpowiedz.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Chyba Cię nie uraziłem? ;)

Jeśli tak to sorki :)

Skoro wiesz, że karta stwarza problemy to nie zwalaj na Kde ;)

Czyżbyś miał przypadkiem Amilo pro 3515v?

Zapewne chodzi o ustawienia w xorg.conf. Via ostatnio, chyba trochę ruszyła się ze sterownikami pod Linuksa, więc może będzie lepiej ;)
Marcinnn

Nie ma sprawy.

Nie mam platformę VBI, która jest złożona czasem z dziwnych części.

Na razie najbliżej jestem do zwalenia na debiana.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

No tak jest najłatwiej, ale do niczego nie prowadzi ;)

Rok temu stawiałem, na takiej karcie Kubuntu dla kumpeli i pamiętam, że właśnie sporo miałem problemów z xorgiem, więc dlatego sądzę, że tam leży problem.
Marcinnn

Myślę, o tym właśnie żeby porównać, Knoppixa i Debiana, bo chyba są to dość bliskie dystrybucje a na debianie się po prostu sypie a na knopixie działa wyśmienicie i to nie sądzę by w wersji 5.3.1 byłą jakaś stara wersja kde.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Knoppix bazuje na Debianie. Zachowaj sobie xorg.conf z Koppixa i wrzuć go do konfiguracji xorga w Debianie, powinno pomóc.

Dlaczego tak się uparłeś, że to wina Kde?
ODPOWIEDZ