Czy ma znaczenie jakie i w jakiej kolejności utworzone będą partycje dla Linuxa ?
Mam na dysku już dwie partycje podstawową i logiczną. Pozostały obszar będzie dla Linuxa. Mogę utworzyć jeszcze dwie podstawowe i ew. logiczne ale wtedy logiczne muszę utworzyć w pierwszej kolejności.
Czy ma znaczenie jak to podzielę i w jakiej kolejności ?
Pierwsze muszę zrobić logiczne. Dwie ostatnie mogą być podstawowe.
Partycjonowanie dysku
Nie rozumiem dlaczego chcesz tworzyć tyle partycji. Możesz stworzyć jeszcze jedną partycję podstawową na linuksa i partycję swap i wszystko będzie dobrze. Jeżeli zamierzasz np mieć katalog home lub inne katalogi na osobnych partycjach to utwórz partycję rozszerzoną i wewnątrz niej dyski logiczne. Co do kolejności to jedynie musisz najpierw utworzyć partycję rozszerzoną a później na niej dyski logiczne. Reszta nie ma znaczenia.
Sugeruje się poradnikiem i sie po prostu zastanawiałem czy to ma znacznie czy boot/root/home/swap to będą partycję podstawowe czy logiczne.
Tak jak Ty mówisz nie mogłem zrobić. Już pod windowsem miałem partycję podstawową i logiczną. Mogłem dokleić do tej logicznej kolejne i dwie ostatnie zrobić podstawowe albo zrobić zrobić 1-2 podstawowe. Po prostu logiczne musiały być w kupie.
Chciałem zrobić tak jak w poradniku dla boot i root podstawowa a dla home i swap logiczna ale tak nie mogłem.
Tak jak Ty mówisz nie mogłem zrobić. Już pod windowsem miałem partycję podstawową i logiczną. Mogłem dokleić do tej logicznej kolejne i dwie ostatnie zrobić podstawowe albo zrobić zrobić 1-2 podstawowe. Po prostu logiczne musiały być w kupie.
Chciałem zrobić tak jak w poradniku dla boot i root podstawowa a dla home i swap logiczna ale tak nie mogłem.
Nie ma różnicy. Tylko możesz zrobić 4 partycje na całym dysku.
Chyba właśnie, że będziesz robić logiczne, bo w nich możesz zrobić znów 4 partycje i tak w kółko.
Podsumowując:
Partycja podstawowa - to partycja, której już nie możesz umieścić więcej partycji.
Partycja logiczna - partycja w, której możesz znów zrobić 4 partycje.
Chyba właśnie, że będziesz robić logiczne, bo w nich możesz zrobić znów 4 partycje i tak w kółko.
Podsumowując:
Partycja podstawowa - to partycja, której już nie możesz umieścić więcej partycji.
Partycja logiczna - partycja w, której możesz znów zrobić 4 partycje.
kazzomy pisze:Chyba właśnie, że będziesz robić logiczne, bo w nich możesz zrobić znów 4 partycje i tak w kółko.
e tam, głupoty pieprzysz :PPartycja logiczna - partycja w, której możesz znów zrobić 4 partycje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_rozszerzona
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysk_logiczny
aloha
-
¯eby wszystko było jasne - na dysku można utworzyć 4 partycje podstawowe. Jeśli chcemy mieć więcej partycji, tworzymy na przykład 3 partycje podstawowe i jedną rozszerzoną. Na partycji rozszerzonej tworzymy logicznych ILE CHCEMY. Tylko trzeba zadać sobie pytanie "Po co?"... Powtórzę jeszcze, że dla Linuksa nie ma znaczenia czy system (lub którykolwiek katalog) znajduje się na partycji logicznej czy podstawowej. Pozdrawiam.