Konfiguracja xorg

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
hashedone

Konfiguracja xorg

Post autor: hashedone »

Mam problem z konfiguracją xorg w linuxie, program dpkg-reconfigure xserver-xorg nie działa. A właściwie nie tyle nie działa co nie spełnia swojej funkcji. Mam po kolei takie kroki:
1. Pytanie o framebuffer (jako że to notebook to włączam)
2. Pytanie o automatyczne wykrycie mapowania klawiatury, biorę tak
3. Wykrywa mi układ klawiatury pl, zostawiam bez zmian
4. Prosi mnie o ruleset dla xkb, biorę domyślny
5. Teraz mam dłuższą notkę na temat rulesetów xkb
6. Pyta mnie o model klawiatury, zostawiam pc105, model właściwy dla mojego keyboarda
7. Wariant klawiatury - zostawiam puste
8. Opcje klawiatury - także zostawiam puste
I na tym koniec. Dwie rzeczy które mnie przerażają to to że nie konfiguruje mi się mysz ani karta graficzna, a jako że mam touchpada to musi się znaleźć w xorg.conf notka o sterowniku bo praktycznie nie idzie inaczej używać, co do grafiki to jak ma używać domyślnej vesy to nie ma sensu o akceleracji myśleć (muszę mieć i810). W xorg.conf po konfiguracji nie ma mowy o wyżej wymienionych sterownikach, zresztą oto plik:

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Configured Mouse"
        Driver          "mouse"
EndSection

Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Monitor         "Configured Monitor"
EndSection
Mam tylko tam dwie sekcje "Configured Video Device" i "Configured Mouse", ale nic o sterownikach nie ma. Jeśli to ma coś pomóc to wynik lspci:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
06:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
06:02.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
06:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10)
06:04.1 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller (rev 01)
06:04.2 SD Host controller: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital Card Reader Controller (rev 01)
06:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc FLASH memory: ENE Technology Inc: (rev 01)
06:04.4 FLASH memory: ENE Technology Inc SD/MMC Card Reader Controller (rev 01)
Jakby coś miało się jeszcze przydać to wrzucę. Jeśli chodzi o ręczną konfigurację, to w ostateczności mogę edytować plik, ale wolałem najpierw tu napisać bo przy angielskiej dokumentacji mogę coś przeoczyć (rozumiem w miarę angielski ale do biegłości mi daleko). Jeśli by ktoś z was znał jakieś polskie opisy tego pliku to jak najbardziej, o ile nie są to opisy dedykowane dla innych distro (z doświadczenia wiem że większość distro ma patchowane takie elementy jak xorg i szczegóły w pliku konfiguracyjnym mogą się różnić, a jak wiemy diabeł tkwi w szczegółach).
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Pomaga czytanie forum. Xorg w najnowszej wersji jest rypnięty. Jeśli chcesz mieć pełną nad nim kontrolę, to musisz powrócić do poprzedniej wersji.
hashedone

Taaa... tyle wiem. Ale nie wiem jak to zrobić, szukalem na forum o xorg, ale taki konkretny temat znalazłem tylko jeden i tam jest jak skonfigurować tradycyjnym sposobem. A na forum jest duuuuuuuuuuużo postów i ciężko jest wszystkie przeglądać...
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

hashedone pisze:Taaa... tyle wiem. Ale nie wiem jak to zrobić, szukalem na forum o xorg, ale taki konkretny temat znalazłem tylko jeden i tam jest jak skonfigurować tradycyjnym sposobem. A na forum jest duuuuuuuuuuużo postów i ciężko jest wszystkie przeglądać...
Jest ich trochę i nawet gotowe przepisy. Przy takiej ilości i wsparciu tych kart to nie jestem skłonny do puszczenia jeszcze jednego podobnego tematu.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... gm+gms+gme
hashedone

Grafika to szczerze mówiąc najmniejszy problem jako że rzeczywiście jest na ten temat mnóstwo tematów (a intel dostarcza nam otwarte sterowniki które są wkompilowane w jądro debiana...). Ale chodzi mi o strukturę całego xorg, bo do skonfigurowania ręcznego jest jeszcze monitor, mycha i touchpad.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Struktura jest w manualu systemowym.
hashedone

Czytaj dokładnie mój post. Nie czuję się na tyle pewnie w ang. żeby na tym polegać (to dla mnie ostateczność).
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Masz mojego xorga z którego korzystam na swoim laptopie:

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
	Option		"Protocol"		"ImPS/2"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Synaptics Touchpad"
	Driver		"synaptics"
	Option		"SendCoreEvents"	"true"
	Option		"Device"		"/dev/psaux"
	Option		"Protocol"		"auto-dev"
	Option		"HorizScrollDelta"	"0"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller"
               Driver	"intel"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
	DefaultDepth	24
	SubSection 	"Display"
	Modes		"1280x800" "1024x680" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"Default Screen"
	InputDevice	"Generic Keyboard"
	InputDevice	"Configured Mouse"
	InputDevice	"Synaptics Touchpad"
	Option 		"AIGLX" "on"
EndSection
Używaj sterownika "intel " zamiast "i810", z tego co wiem nie jest już rozwijany.

Framebuffer włącza się automatycznie. Wszystko możesz sprawdzić w /var/log/Xorg.0.log

Zachowaj sobie gdzieś działającą konfigurację xorga.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

To raz jeszcze:
1. xorg.conf jest niezależny od dystrybucji - to co znajdziesz dla dowolnego systemu powinno być ok, w każdym innym.
2. jeśli masz stary xorg.conf - podmień, będzie chodzić ok.
3. możesz wrócić do poprzedniej wersji Xorga (czyli z Etcha), bo tam dpkg-reconfigure działa
4. w sidzie/siduksie pojawiła się nowa wersja Xorga, ale nie wiem, jak działa rekonfiguracja.
5. w sieci napradę sporo, włącznie z przykładami, także w języku polskim; choćby tu. i nie ważne w tym momencie, że to FreeBSD. Zresztą, pewnie jeśli grzebniesz nieco dłużej w google, dostaniesz także po polsku dla Debiana, ale sorki, nie mam czasu robić tego za Ciebie.
Latorion
Beginner

Post autor: Latorion »

Witajcie,
Mam podobny problem to podepne się pod ten temat :-P CZy jest możliwość abym na Sidzie miał tego xorga z lennego bo tak jak koledze dkpr-reconfigure nie działa. W necie znalazłem tylko sposób na to aby cały system cofnąć na Lennego ale wie ktoś może jak cofnąć tylko xorga? CZy to poprostu zaznaczenie odpowiednich pakietów w synapticu?
Pozdrawiam
Artur
ODPOWIEDZ