Tak jak w temacie - gdy uruchamiam kompa, to dźwięk w Alsa Mixer na wszystkich kanałach jest ustawiony na 0, dodatkowo jest zaznaczone wyciszenie. Oprócz tego, w gxine dźwięk jest również wyciszany (i ustawiony na 0), przez co, żeby mieć jakikolwiek dźwięk w systemie, muszę włączyć go w Alsa Mixer, oraz w gxine (nie wiem czemu, ale gxine reguluje głośność dźwięku systemowego niezależnie od Alsa). Czy da się zrobić coś, żeby dźwięk chodził normalnie po włączeniu (żeby zostały zachowane ustawienia sprzed wyłączenia kompa)? Używam Testing/Unstable oraz GNOME.
edit: nie wiedziałem do którego działu to bardziej pasuje: Software, czy System, więc dałem tu. Jeśli jednak źle wybrałem, to proszę o przeniesienie :P
.
[+] Wyciszenie dźwi
debian to nie arch
pyknij w konsoli polecenia
alsamixer -> poustawiaj wszystko jak nalezy
a potem alsactl store aby zapamiętac ustawienia
jeśli uzywasz gnome możesz sobie dodatkowo zainstalować pakiet, będziesz miał dostęp do alsy spod gnome
pyknij w konsoli polecenia
alsamixer -> poustawiaj wszystko jak nalezy
a potem alsactl store aby zapamiętac ustawienia
jeśli uzywasz gnome możesz sobie dodatkowo zainstalować pakiet, będziesz miał dostęp do alsy spod gnome
Kod: Zaznacz cały
gnome-alsamixer - ALSA sound mixer for GNOME
Tak, debian to nie arch, ale kiedyś debian nie trzymał mi ustawień mimo alsactl store i pomogło właśnie utworzenie tego pliku i tak mi już zostało.
A nie wynalazłem tego tam, tylko tutaj. Ale tamten link przyszedł mi po prostu szybciej do głowy. Linux to linux ;-)
A nie wynalazłem tego tam, tylko tutaj. Ale tamten link przyszedł mi po prostu szybciej do głowy. Linux to linux ;-)