Pobieranie plików - zmniejszanie pr

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

luki85pwy pisze: Mój brat kupił kompa za 50zł. Starego rzęcha Celerona 433Mhz, 64MB SDRAM, dodałem mu ramu, wymieniłem grafę. Sformatowałem dysk, odpowiednio skonfigurowałem system. Nawet w gierki 3D starsze gra.
Ty byś zapewne już dawno wywalił tego kompa, skoro taką miarą mierzysz komputery...
I tu się mylisz. Nie wywaliłbym. W 2002 roku pracowałem na komputerze, który miał procesor 40 MHz, 4 MB RAM i dysk twardy 121 MB. Pierwszy w miarę nowy i szybki komputer mam od jakichś 2 miesięcy.

Przepraszam za OT.
luki85pwy
Beginner

Post autor: luki85pwy »

Kod: Zaznacz cały

Wiec tak:
Co do pobierania: kupiłem Download Master
Co do procesora to wyczysciłem wszystko i temperatura nadal 62 stopnie poszedłem z tym do serwisu a oni powiedzieliże tak ma byc.
Ja z niczym takim nie latałbym do serwisu. Sam jestem informatykiem i wiem lepiej. Poza tym byłem trochę na praktykach w takim serwisie i wiem jak się takie sprawy załatwia, na odczepnego...

Może i przy Twoim procku taka temperatura jest normalna, jeśli jego temp.krytyczna to aż 100st. Mówiłem poszukać na necie, jaką ma temperaturę krytyczną...

Tak jak mówiłem, polecałbym zmianę zestawu chłodzącego na cichszy, jeśli chcesz mieć ciszej i poprawić cyrkulację powietrza w obudowie. Można też zdjąć radiator i nałożyć lepszej pasty termoprzewodzącej. Można też zastosować dodatkowe wentylatory z przodu obudowy na dole i z tyłu obudowy na górze. Nie muszą one wirować jak szalone, mogą być podpięte pod 5V i nie hałasować w ogóle. Zbędne otwory płyty głównej powinny był zatkane tak jak pisałem w poście wyżej, a kable w środku odpowiednio związane a nie porozrzucane po całym wnętrzu obudowy. Zachowaj też odpowiedni odstęp od ściany z tyłu komputera.

I nie musisz z takimi rzeczami latać do serwisu. Zedrą z Ciebie kasę i nic nie zrobią. To już lepiej do mnie się zgłoś. Wezmę mniej a będziesz miał glancy, blachy Ci nasmaruję... :-D

Co do dysku twardego pomyliłem się, 37stopni a nie 47. Jednak jak dotknąć dysk pod spodem to jest gorący. Ale w sumie kto instaluje wentylator na dysku domowego PC? A i ja nie mam SATA tylko ATA.

To jeszcze nie jest źle. Kiedyś miałem kompa z Athlonem Thunderbird 1333MHz. To grzał się do 60stopni. Wtedy miałem całą obudowę komputera ciepła. Heh a to był taki komp składany przez serwisantów komputerowych właśnie :-o Dysk 3 razy się się zepsuł w tym kompie wtedy. Wymieniali mi na nowy bo miałem na gwarancji. Jednak w końcu go sprzedałem.

Dlatego ja wolę sam sobie złożyć komputer. A jak mam jakiś gotowy to i tak go muszę zawsze rozkręcić i poprawić :-P

Sprawdź kolego jaką masz temperaturę na dysku.
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

a może ktoś napisać jak zrobić to software`owo?
ODPOWIEDZ