Ale ja jednak zapytam, jaki jest cel w uzywaniu bezposrednio pppd do wdzwonienia do neostrady, zamiast zdefiniowac iface ppp0?
Zaszłości historyczne i trudności z dostępem do dokumentacji. Przy pierwszych próbach adaptacji modemów usb (moje prywatne zdanie). Nie ma nic przeciw do innych rozwiązań. Istnieją też takie działające rozwiązania.
i wtedy dopiero działają magiczne polecenia podane przez kolegę luki85pwy
Tak to działa na pojedynczym komputerze.
Jest teraz kwestia udostępniania połączenia. Ale to rzecz następna. Tak naprawdę rozwiązanie jest podane na forum. W linku podanym wcześniej (post w zestawie najnowszych): http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=45367#45367
Ten skrypt, ktory podalem przydaje sie przy uruchamianiu systemu. Dzieki niemu system czeka az modem sie zsynchronizuje i nesotrada sie polaczy - nie ma sytuacji, ze linia nie zdazy sie zsynchronizowac zanim system sie uruchomi (gdyby nie zdazyla, to po uruchomieniu nie byloby netu).
Do recznego podnoszenia iface nie ma to znaczenia.
giaur pisze:Ten skrypt, ktory podalem przydaje sie przy uruchamianiu systemu. Dzieki niemu system czeka az modem sie zsynchronizuje i nesotrada sie polaczy - nie ma sytuacji, ze linia nie zdazy sie zsynchronizowac zanim system sie uruchomi (gdyby nie zdazyla, to po uruchomieniu nie byloby netu).
Tak czeka na synchronizację modemu, wydłuża trochę jego start. Bez modemu podpiętego u mnie system się zapętla.
Sprawdzam to na Sagem F@st 800 E4.
Przy takim wpisie:
auto pppoa
iface pppoa inet ppp
provider neo
pre-up while ! grep 'Line up' '/proc/net/atm/ueagle-atm:0' \
&> /dev/null ]
Wiesz, zwróciłeś uwagę na pewien fakt. Z kernelami od wersji 2.6.24 instalacja dwóch serii modemów speedtouch i sagem ogranicza się tylko teraz, do skopiowania firmware i uzupełnienia paru wpisów.
Czyli można mieć teraz pod wszystkie Sagemy przygotowanego gotowca na jakiejś płytce CD i tylko go skopiować. Podobnie jak to było już od dłuższego czasu z modemami speedtouch.