Kod: Zaznacz cały
Wraz ze startem systemu włączają się tylko antywirus i firewall, a mimo to i tak jest to powolne.
No a jakiego masz antivira? Pewnie Norton Insternet Security? Albo Panda Internet Security? To się nie dziw kolego, że tak Ci wolno się komp uruchamia. Te pakiety zabezpieczające tak zamulają kompa, że hej.
Zainstaluj sobie z komercyjnych ESET SMART SECURITY, bez żadnych dodatkowych firewalli. Jest wersja 3 miesięczna w PC World Computer. Albo z darmowych Avasta albo Avira Antyvirus. Z darmowych zapór polecam Ashampoo Firewall.
Te programy co podałem zrzeraja malo zasobów komputera. Czym samym komp syartuje szybciej.
Kod: Zaznacz cały
Z tego co mi wiadomo to przyczyną powolnego startu Windowsa jest rejestr (a właściwie bałagan w nim)
To się kolego stosuje programy czyszczące rejestr Windows. Ja mam pełną wersję Registry Shower 2007 z gazety Komputer ¦wiat Expert. W parę minut naprawia rejestr, usuwa zbędne pliki.
Aby system z Redmond działał szybko i jak należy to poza wywaleniem nieporzebnych wpisów z msconfig.exe w planszy autostart i stosowaniem antyvira + firewalla zajmującego mało zasobów systemu, szybkiego i dobrego stosuję:
1. Usuwam w 5 sekund wszystkie śmiecie i zbędne pliki z dysku darmowym programem ATF-Cleaner(nieraz to setki niepotrzebnych śmieci).
2. Usuwam niepotrzebne wpisy z rejestru programem Registry Shower 2007 w 5 minut.
3. W 5 minut defragmentuję cały dysk systemowy C: superszybkim, darmowym defragmentatorem dysku jkdefrag.
Po tym wszystkim system mi śmiga jak strzała. drogi Grze_S'u.