mozilla

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fanatico
Beginner

mozilla

Post autor: fanatico »

Witam , mam mały problemik - dzisiaj sobie zainstalowałem system na świeżo w wersji testing , ale nie mam firefoxa :-)
Wcześniej stosowałem się do poradniki z działu FAQ i Mozilla Firefox 2.0 bez problemu mi działała - teraz już nie :-/
Zassałem też za pomocą :

Kod: Zaznacz cały

apt-get install mozilla-firefox
, ale też nic. Potwierdze to :

Kod: Zaznacz cały

debian:/home/fanatico# apt-get install mozilla-firefox
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
mozilla-firefox jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
, czyli jest w najnowszej wersji , ok rozumiem ale dalczego nie mogę jej używać?Aplikacje-Internet - ? - tam nie ma.
W konsoli mozilla otwiera mi Epiphany :-P , czyli tą z której teraz korzystam.Nie jestem wybredy jeżeli chodzi o przeglądarki ale tęsknie troszkę za firefoxem.
luck40
Beginner

Post autor: luck40 »

Ja osobiście pobrałem sobie paczkę ze strony http://www.firefox.pl rozpakowalem i mam :P
Nie trzeba jej nawet instalować.
fanatico
Beginner

Post autor: fanatico »

Nom ja właśnie też , tylko o to chodzi że nie mogę jej użyć .Nic mi sie nie wyświetla po dodaniu nowego aktywatora - robię dobrze ponieważ wcześniej działało!!.Dlaczego nie moge odpalić tego co ściągnąłem za pomocą apt?
Rad
Member

Post autor: Rad »

Masz IceWeasela, czyli wersję GNU Firefoksa. Był konflikt między Mozillą, a Debianem i dlatego "oryginalnego" Firefoksa nie ma w oficjalnym repozytorium. Wszystko jest w porządku.

EDIT: Chociaż jak patrze na browser info, to nie wiem czy masz Firefoksa. Zainstaluj normalnie - aptitude install firefox i powinno być dobrze. Będziesz miał IceWeasela.
luck40
Beginner

Post autor: luck40 »

Ja właśnie zainstalowałem firefoxa z repo i zamiast niego mam Iceweasel w Aplikajce->Internet. Czyli wszystko jest ok. U Ciebie tez tak powinno być.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

co do IceWeasel to tu Debian napisał małe info, warto przeczytać, będziesz coś więcej wiedział:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=472

aloha
Awatar użytkownika
ModY_WzM
Beginner

Post autor: ModY_WzM »

Ja sobie zrobiłem paczkę ff2.0 z binarek dostępnych na firefox.pl, wszystko dobrze działa i mam porządek z paczkami :)
stoper
Beginner

Post autor: stoper »

Witam, dla mnie najważniejsze jest że IceWeasel jest zgodny z polityką Debiana.
A więc - trzeba instalować i zrobi się porządek z aktualizacjami. :mrgreen:

Pozdrawiam. stoper
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

stoper pisze:Witam, dla mnie najważniejsze jest że IceWeasel jest zgodny z polityką Debiana. A więc - trzeba instalować.

Pozdrawiam. stoper
Oraz wygodniejszy i według mnie lepszy od FireFoxa, chociaż do FireFoxa nic nie mam, bo to dobra przeglądarka, ale IceWeasel lepszy :)
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

velmafia pisze:Oraz wygodniejszy i według mnie lepszy od FireFoxa, chociaż do FireFoxa nic nie mam, bo to dobra przeglądarka, ale IceWeasel lepszy :)
No tak, wszystko fajnie, ale używasz Opery ;)
ODPOWIEDZ