brak czcionek i obrazków

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
hasta

brak czcionek i obrazków

Post autor: hasta »

Witam!
Moj problem wyglada nastepujaco: do wczoraj wszystko dzialalo bez najmniejszego problemu, az do dzisiaj kiedy po wlaczeniu komputera gnome przestal wyswietlac czcionki i obrazki, wyglada to przykladowo tak:
http://xs227.xs.to/xs227/08192/screenshot700.png

z czcionkami jeszcze w miare po omacku sobie poradzilem - poruszczajac sie na pamiec wylaczylem ich wygladzanie i nagle sie pojawily - nie wygladaja zbyt dobrze, ale grunt ze sa. Obrazkow jak nie bylo tak nie ma.

System to Debian Lenny, kernel 2.6.24-1 (choc to raczej nie jego wina bo na 2.6.22 robi sie dokladnie to samo), komputer intel core duo, grafika intel x3100. takie akcje dzieja sie na sterownikach 'intel' i 'i810', co ciekawe na 'vesa' wszystko wyglada normalnie, z ta roznica ze nie za nic nie chce ruszyc w wyzszej rozdzielczosci niz 1024/768.
Dodam ze na xfce sprawa wyglada dokladnie tak samo.
Probowalem na starszej wersji xorga, robi sie to samo, dpkg-reconfigurowalem wiekszosc rzeczy, ktora mi przyszla do glowy - xorga, paczki fontow, metacity, rozne paczki gnome, googlowalem - wszystko na nic.

Dorzucam xorg.conf i log X'ow
mikmik
Beginner

Post autor: mikmik »

a spróbuj

Kod: Zaznacz cały

dpkg --reconfigure fonty
dpkg --reconfigure locales
nie zaszkodzi a może pomoże ;)
hasta

Niestety caly czas to samo. Ogolnie system zachowuje sie zupelnie normalnie, jest akceleracja 3d, i wszytko dziala tak jakby fonty i te grafiki byly na swoim miejscu, z ta tylko roznica ze ich nie widac..
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Dodaj nowego użytkownika i sprawdź jak zachowa się system.
hasta

na nowym uzytkowniku jest dokladnie ta sama historia
co znaczy chyba mniej wiecej tyle ze problemu nie powoduje zadna z rzeczy trzymajacych swoja konfiguracje w katalogu domowym, gnome jako takie tez raczej odpada bo na XFCE tez sie to dzieje, problem lezy pewnie w X'ach albo sterowniku grafiki, pytanie tylko gdzie
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wykonaj kopię xorg.conf.
i następnie:

dpkg-reconfigure xserver-xorg
W trybie tekstowym na koncie root.
hasta

to byla jedna z pierwszych rzeczy ktore zrobilem jak sie posypalo, po takim manewrze generuje sie troche dziwny xorg.conf (ktory dorzucam), dopisanie do niego tej sekcji tez nic nie pomaga

Section "Files"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/misc"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/Type1"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi"
	FontPath	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
	# path to defoma fonts
	FontPath	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection
te katalogi nie sa puste, fonty siedza w nich jak nalezy, choc to mniejszy problem bo czcionki mimo niespecjalnego wygladu jakos ruszaja
pokrak79

Post autor: pokrak79 »

mam to samo zaktualizowałem dzis na laptopie sytem i zainstalowało nową wersje xorg`a. Jako że nowy system robiłem niedawno wiec łan kozie ded :P i zaktualizowałem wszystko do sida nie pomogło. Instalacja systemu od nowa nie pomogła. Jutro bede kombinował moze na lenym uda mi sie całe środowisko z etcha sciagnąc choć wolałbym na lennym. Jak komus sie uda to rozwiązać byłbym happy ;]

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-05-08, 09:41 ]
Problem rozwiazany dzis po apt-get update apt-get upgrade wróciło wszystko do normy
fi9o

Post autor: fi9o »

nic Ci to nie da, ja zmienialem sid, potem lenny i nic ten xorg cos z laptopami sie kluci, wiec ja z wami czekam na jakies rozwiazanie (:
hasta

pokrak79 pisze:[ Dodano: 2008-05-08, 09:41 ]
Problem rozwiazany dzis po apt-get update apt-get upgrade wróciło wszystko do normy
a moglbys napisac co sie zaktualizowalo i czy to lenny czy sid?
ODPOWIEDZ