brak czcionek i obrazków
brak czcionek i obrazków
Witam!
Moj problem wyglada nastepujaco: do wczoraj wszystko dzialalo bez najmniejszego problemu, az do dzisiaj kiedy po wlaczeniu komputera gnome przestal wyswietlac czcionki i obrazki, wyglada to przykladowo tak:
http://xs227.xs.to/xs227/08192/screenshot700.png
z czcionkami jeszcze w miare po omacku sobie poradzilem - poruszczajac sie na pamiec wylaczylem ich wygladzanie i nagle sie pojawily - nie wygladaja zbyt dobrze, ale grunt ze sa. Obrazkow jak nie bylo tak nie ma.
System to Debian Lenny, kernel 2.6.24-1 (choc to raczej nie jego wina bo na 2.6.22 robi sie dokladnie to samo), komputer intel core duo, grafika intel x3100. takie akcje dzieja sie na sterownikach 'intel' i 'i810', co ciekawe na 'vesa' wszystko wyglada normalnie, z ta roznica ze nie za nic nie chce ruszyc w wyzszej rozdzielczosci niz 1024/768.
Dodam ze na xfce sprawa wyglada dokladnie tak samo.
Probowalem na starszej wersji xorga, robi sie to samo, dpkg-reconfigurowalem wiekszosc rzeczy, ktora mi przyszla do glowy - xorga, paczki fontow, metacity, rozne paczki gnome, googlowalem - wszystko na nic.
Dorzucam xorg.conf i log X'ow
Moj problem wyglada nastepujaco: do wczoraj wszystko dzialalo bez najmniejszego problemu, az do dzisiaj kiedy po wlaczeniu komputera gnome przestal wyswietlac czcionki i obrazki, wyglada to przykladowo tak:
http://xs227.xs.to/xs227/08192/screenshot700.png
z czcionkami jeszcze w miare po omacku sobie poradzilem - poruszczajac sie na pamiec wylaczylem ich wygladzanie i nagle sie pojawily - nie wygladaja zbyt dobrze, ale grunt ze sa. Obrazkow jak nie bylo tak nie ma.
System to Debian Lenny, kernel 2.6.24-1 (choc to raczej nie jego wina bo na 2.6.22 robi sie dokladnie to samo), komputer intel core duo, grafika intel x3100. takie akcje dzieja sie na sterownikach 'intel' i 'i810', co ciekawe na 'vesa' wszystko wyglada normalnie, z ta roznica ze nie za nic nie chce ruszyc w wyzszej rozdzielczosci niz 1024/768.
Dodam ze na xfce sprawa wyglada dokladnie tak samo.
Probowalem na starszej wersji xorga, robi sie to samo, dpkg-reconfigurowalem wiekszosc rzeczy, ktora mi przyszla do glowy - xorga, paczki fontow, metacity, rozne paczki gnome, googlowalem - wszystko na nic.
Dorzucam xorg.conf i log X'ow
a spróbuj
nie zaszkodzi a może pomoże 
Kod: Zaznacz cały
dpkg --reconfigure fonty
dpkg --reconfigure locales

na nowym uzytkowniku jest dokladnie ta sama historia
co znaczy chyba mniej wiecej tyle ze problemu nie powoduje zadna z rzeczy trzymajacych swoja konfiguracje w katalogu domowym, gnome jako takie tez raczej odpada bo na XFCE tez sie to dzieje, problem lezy pewnie w X'ach albo sterowniku grafiki, pytanie tylko gdzie
co znaczy chyba mniej wiecej tyle ze problemu nie powoduje zadna z rzeczy trzymajacych swoja konfiguracje w katalogu domowym, gnome jako takie tez raczej odpada bo na XFCE tez sie to dzieje, problem lezy pewnie w X'ach albo sterowniku grafiki, pytanie tylko gdzie
Wykonaj kopię xorg.conf.
i następnie:
W trybie tekstowym na koncie root.
i następnie:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
to byla jedna z pierwszych rzeczy ktore zrobilem jak sie posypalo, po takim manewrze generuje sie troche dziwny xorg.conf (ktory dorzucam), dopisanie do niego tej sekcji tez nic nie pomaga
te katalogi nie sa puste, fonty siedza w nich jak nalezy, choc to mniejszy problem bo czcionki mimo niespecjalnego wygladu jakos ruszaja
Section "Files"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
# path to defoma fonts
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection
mam to samo zaktualizowałem dzis na laptopie sytem i zainstalowało nową wersje xorg`a. Jako że nowy system robiłem niedawno wiec łan kozie ded :P i zaktualizowałem wszystko do sida nie pomogło. Instalacja systemu od nowa nie pomogła. Jutro bede kombinował moze na lenym uda mi sie całe środowisko z etcha sciagnąc choć wolałbym na lennym. Jak komus sie uda to rozwiązać byłbym happy ;]
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-05-08, 09:41 ]
Problem rozwiazany dzis po apt-get update apt-get upgrade wróciło wszystko do normy
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-05-08, 09:41 ]
Problem rozwiazany dzis po apt-get update apt-get upgrade wróciło wszystko do normy