kdevelop a C++
kdevelop a C++
Postanowiłem spróbować kdevelop. Już na początku miałem problem. Jak napiszę sobie program na jeden plik (cpp) to... jak go skompilować z poziomu kdevelop? Wiem, że mogę sobie konsolkę odpalić i wpisać g++ ..., ale mnie nie oto chodzi. ¯eby skompilować sobie najprostszy program pod kdevelop to muszę tworzyć projekt i makefile, czego nie chcę robić. Za dawnych czasów (około 4-5 miesięcy temu) z powodzeniem używałem Anjuta - i dobrze było. Była opcja "zbuduj" i nie musiałem się bawić z makefile. Aktualnie używam vim + cvim i dobrze jest, ale no chciałbym przetestować kdevelop i aż mi się nie chce wierzyć, że nie mogę zbudować zwykłego, małego programu bez tworzenia makefile.
I tu moje pytanie: czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Może Wiecie jak temu zaradzić?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!
I tu moje pytanie: czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Może Wiecie jak temu zaradzić?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!
Ja mam podobne doświedczenia z kdevelop. Stworzyłem sobie nawet projekt, napisałem program, a i tak sam ręcznie pisałem makefile i kompilowałem pod konsolą, bo kdevelop wywalał, że trzeba uruchomić najpierw automake i confiure, no to dawałem uruchom je i później wyskakiwało:
uzupełnianie składni i info o funkcjach w klasach też nie chodziło tak jak powinno.
Kod: Zaznacz cały
make: aclocal: Polecenie nie znalezione
make: *** [all] Błąd 127
*** Zakończono w stanie: 2 ***
Ostatnio miałem przerwę w pisaniu programów. Aktualnie mam plan napisać kolejną aplikację, no i wczoraj wróciła zmora z kdevelop. Wymyśliłem, że nie będę tworzył projektu, bo i tak nie korzystam z tej masy plików stworzonych przez kdevelop i po prostu będę sobie w nim pisał na zakładkach (bo to akurat jest mi wygodne), a kompilował będę znowu z ręcznie napisanym makefile i w konsoli.
Nie wiem, czy to jest dobry pomysł, ale nie wiem jak zmusić kdevelop do poprawnego budowania programów.
Nie wiem, czy to jest dobry pomysł, ale nie wiem jak zmusić kdevelop do poprawnego budowania programów.
Kdevelop to potężne narzędzie do pisania dużych aplikacji, tylko trzeba niestety wiedzieć jak go używać. Ja niestety nie wiem. Stwarza on wrażenie bardzo solidnego programu i tworzy strukturę katalogów tak jak przy programach pobieranych z sieci w celu samodzielnego skompilowania. Niestety nie wiem jak go opanować. Próbowałem już różnych rzeczy, bawiłem się różnymi opcjami, ale nie chciał mnie słuchać.
luck40, spróbuję to scite
luck40, spróbuję to scite
Powod dla czego niedzialal wam proces kompilacji w kdevelop jest prosty do rozwiazania trzeba doinstalowac autotools.
Natomiast co do pisania czegos w kdevalopie to nie polecam zero kontroli nad tym co on robi z procesem kompilacji.
Dobrym rozwiazaniem jest poznanie autotools i subversion ; a edytor to polecam vim
jest tam takie fajne polecenie :make .
Natomiast co do pisania czegos w kdevalopie to nie polecam zero kontroli nad tym co on robi z procesem kompilacji.
Dobrym rozwiazaniem jest poznanie autotools i subversion ; a edytor to polecam vim