po aktualizacji brak dźwi
po aktualizacji brak dźwięku
Witam
Problem wygląda następująco:
Zaktualizowałem linux-image (z 2.6.18.dfsg.1-18etch1 do 2.6.18.dfsg.1-18etch3 i linux-headers-2.6.18-6 (2.6.18.dfsg.1-18etch1) do 2.6.18.dfsg.1-18etch3 oraz linux-headers-2.6.18-6-686 (2.6.18.dfsg.1-18etch1) do 2.6.18.dfsg.1-18etch3.
Po restarcie komputera dźwięk znikł. Jak klikam na ikonkę głośnika to wypisuje mi że Regulator głośności nie znalazł żadnego elementu i/lub urządzeń do kontroli.... , oraz Nie odnaleziono wtyczek GStreamer i/lub urządzeń kontroli głośności. Przeinstalowanie/przekonfigurowanie alsy nie dało nic. Przeinstalowanie pakietów gstreamer tez nic nie zmieniło.
Sprzęt to acer travelmate 5320 przed aktualizacja dźwięk działał poprawnie.
Pozdrawiam
Problem wygląda następująco:
Zaktualizowałem linux-image (z 2.6.18.dfsg.1-18etch1 do 2.6.18.dfsg.1-18etch3 i linux-headers-2.6.18-6 (2.6.18.dfsg.1-18etch1) do 2.6.18.dfsg.1-18etch3 oraz linux-headers-2.6.18-6-686 (2.6.18.dfsg.1-18etch1) do 2.6.18.dfsg.1-18etch3.
Po restarcie komputera dźwięk znikł. Jak klikam na ikonkę głośnika to wypisuje mi że Regulator głośności nie znalazł żadnego elementu i/lub urządzeń do kontroli.... , oraz Nie odnaleziono wtyczek GStreamer i/lub urządzeń kontroli głośności. Przeinstalowanie/przekonfigurowanie alsy nie dało nic. Przeinstalowanie pakietów gstreamer tez nic nie zmieniło.
Sprzęt to acer travelmate 5320 przed aktualizacja dźwięk działał poprawnie.
Pozdrawiam
Ten problem był już poruszany na forum, np. tutaj: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=7905
Czytałem to wcześniej, ale u mnie nie pomogło. Ja w ogóle nie mogę zmieniać głośności, a alsę przeinstalowałem.
.
[ Dodano: 2008-05-02, 22:48 ]
Udało mi się odpalić dźwięk poprzez przeinstalowanie aplikacji korzytsających z alsy...ale mam tylko dwa suwaki...master i pcm...więc nie do końca sukces :/
.
[ Dodano: 2008-05-02, 22:48 ]
Udało mi się odpalić dźwięk poprzez przeinstalowanie aplikacji korzytsających z alsy...ale mam tylko dwa suwaki...master i pcm...więc nie do końca sukces :/
Nie koniecznie musi działać po restarcie....Ja też mam ten problem. Po skonfigurowaniu [alsaconf] dźwięk działa tylko do momentu restartu. Po ponownym uruchomieniu jest cisza....
Podczas konfiguracji jest info:
Po restarcie tych 2 plików nie ma w systemi, dopiero po użyciu alsaaconf się pojawiają...
Ktoś wie czemu tak się dzieje i jak zrobić by dźwięk działał po uruchomieniu systemu bez dodatkowych działań??
Podczas konfiguracji jest info:
Kod: Zaznacz cały
Configuring snd-emu10k1
Do you want to modify /etc/modprobe.d/sound
(and /etc/modprobe.conf if present)?
Ktoś wie czemu tak się dzieje i jak zrobić by dźwięk działał po uruchomieniu systemu bez dodatkowych działań??
Po skonfigurowaniu spróbuj wykonać
Kod: Zaznacz cały
alsactl store