Linux Debian --- szybszy
Linux Debian --- szybszy
Pomyślałem że można by założyć temat w którym pisalibyśmy gdzie Linux (np.: Debian) jest szybszy od Windows (np.: XP).
Ja zauważyłem że filmy HD [1280] na moim procesorze czyli Athlon XP 1600+ odtwarzają się pięknie pod Linuksem [~80% CPU] na mplayer/vlc, a na Windows strasznie się tną mpc/vlc.
Również praca w blenderze i gimpie jest dużo szybsza w Linuksie, np.: w blenderze obracanie sceny z dużą ilością vertex'ów jest szybsze, w gimpie mogę normalnie pracować na obrazach 3000x3000 px pod Linuksem a na Windows max 1000x1000.
.
Ja zauważyłem że filmy HD [1280] na moim procesorze czyli Athlon XP 1600+ odtwarzają się pięknie pod Linuksem [~80% CPU] na mplayer/vlc, a na Windows strasznie się tną mpc/vlc.
Również praca w blenderze i gimpie jest dużo szybsza w Linuksie, np.: w blenderze obracanie sceny z dużą ilością vertex'ów jest szybsze, w gimpie mogę normalnie pracować na obrazach 3000x3000 px pod Linuksem a na Windows max 1000x1000.
.
znam za dobrze systemy windows[3.11 95 98 Me 2000 NT XP] i ich nie cenie, ostatnio miałem trochę pracy z konfiguracją sieci z serverem pod program księgowy i oczywiście server jest na winXP, żeby wszystko działało bez utrat danych, chwilowych zawieszeń ustawienie tego zajęło mi ok 1 miesiąca, a problem istnieje od 3 lat i nikt nie potrafił go rozwiązać. System windows jest nie dopracowany nie ma konkretnych logów, trudno cokolwiek zdiagnozować.Yampress pisze:prawdziwy informatyk uczy sie wszystkich systemow i ceni wszystkie systemy.
ktos wlozyl mnostwo pracy aby to wszystko dzialalo.
Nie powtarzam sloganów innych bezpodstawnie, po prostu dla mnie system windows był jest i będzie[o ile go nie poprawią] wielkim bezużytecznym czymś.Yampress pisze:powtarzasz tylko slogany innych poddales sie tzw. owczemu pedowi ...
Hymm no bezużyteczny to on nie jest ponieważ miliony osób go używa. Wszystko jest kwestią gustu(każdemu pasuje co innego), chęci i(tak jak w walce z każdym nałogiem) silna wolaNie powtarzam sloganów innych bezpodstawnie, po prostu dla mnie system windows był jest i będzie[o ile go nie poprawią] wielkim bezużytecznym czymś.