psv pisze:Zainstaluj linux-headers-`uname -r` i prawdopodobnie też build-essential.
Mam to zainstalowane i właśnie dla tego się dziwie że nie działa.
pavbaranov pisze:Rozumiem, że to madwifi potrzebne jest dla Twoich potrzeb, a nie chcesz skomilować paczkę deb dla potomności. Skoro tak, to dlaczego albo nie skorzystasz z ath5k, które jest wbudowane w jądro, albo z paczek madwifi, które są dostępne? Nadto, skoro chcesz sam skompilować ten sterownik, to dlaczego nie robisz tego wg instrukcji ze strony madwifi (link)?
W zasadzie to chciałem sobie zbudować paczkę ale ponieważ się nie udało to postąpiłem zgodnie z instrukcją ze strony madwifi i chyba wszystko poszło dobrze bo mogę załadować moduł ath_pci. Jednak to nic nie daje bo karta dalej nie działa. Nie działa też po załadowaniu ath5k, dziwna sprawa myślałem, że któryś z tych dwóch sterowników ruszy w końcu kartę.
Inna sprawa jest taka że mimo iż włączam kartę (fn + F2) to dioda na laptopie tylko mrugnie i zaraz gaśnie mimo tego mrugnięcia próbuję wpisać iwconfig jednak w wyniku dostaję:
Kod: Zaznacz cały
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
A to wynik z lspci:
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
Subsystem: Unknown device 1a3b:1026
Control: I/O- Mem- BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Interrupt: pin A routed to IRQ 20
Region 0: Memory at febf0000 (64-bit, non-prefetchable) [disabled]
Capabilities: [40] Power Management version 2
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=375mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot+,D3cold-)
Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: Mask- 64bit- Queue=0/0 Enable-
Address: 00000000 Data: 0000
Capabilities: [60] Express (v1) Legacy Endpoint, MSI 00
DevCap: MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s <512ns, L1 <64us
ExtTag- AttnBtn- AttnInd- PwrInd- RBE- FLReset-
DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
RlxdOrd+ ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop-
MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 512 bytes
DevSta: CorrErr- UncorrErr- FatalErr- UnsuppReq- AuxPwr- TransPend-
LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Latency L0 <512ns, L1 <64us
ClockPM- Suprise- LLActRep- BwNot-
LnkCtl: ASPM Disabled] MSI-X: Enable- Mask- TabSize=1
Vector table: BAR=0 offset=00000000
PBA: BAR=0 offset=00000000
Kernel modules: ath5k, ath_pci