[+] Debian Lenny - nie widzi nap

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Xselthor

Post autor: Xselthor »

A spróbuj odpalić instalkę z czymś takim:

Kod: Zaznacz cały

install generic.all_generic_ide=1 
Wpisz to na pierwszym ekranie, zaraz po zbootowaniu płyty.

.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Szupien
Z tego co pisałeś gdzieś wcześniej, to Ty masz te komputery z procesorem chyba 64bitowym (nie wiem czy dobrze sobie przypominam). Może spróbuj pobrać >>wersję 64 bitową<<

Xselthor --- On zdaje mi się to już robił i nie dało to spodziewanych rezultatów.
Szupien

Post autor: Szupien »

Tak próbowałem, ale sprawę rozwiązałem według mnie najlepszym sposobem.
Poszukałem trochę w internecie i okazało się, że mix P35 i IDE czy tam Ata przy Debianie nie pójdzie chodź by nie wiem co :D Do P35 trzeba mieć SATA.

Poszedłem do nich (do sklepu) i powiedzieli mi, że za napędy mam zapłacić (dadzą mi małą zniżkę) nie miałem tyle pieniędzy to kupiłem same przejściówki z ide czy tam ata na sata i Debian się odpala :)

Ps. Przejściówka kosztuje 35 zł + koszt przesyłki (jak ktoś by miał taki sam problem).

.
Aldek

Post autor: Aldek »

Sposob najlepszy by wydac pieniadze ;] Ale pytanie jak to zrobic by moc to zrobic na aktualnie posiadanym sprzecie.... takie bardziej wyzwaniowe podejscie...
fnmirk
Senior Member

Aldek pisze:Ale pytanie jak to zrobic by moc to zrobic na aktualnie posiadanym sprzecie.... takie bardziej wyzwaniowe podejscie...
Uwaga ta pochodzi ze strony Siduksa. Dzisiaj potwierdziłem ją praktycznie. Posiadam kilka nagranych płytek instalacyjnych różnych wersji Linuksa. Z których nieraz instalowałem poprawnie system. Trafiłem na napęd podpięty do płyty via i co druga moja płyta CD nie pozwalała na bootowanie z Cdromu.
Płyta z innymi napędami działa poprawnie.
Napęd Liteon z innymi płytami działa poprawnie.
Razem mają problemy właśnie z płytkami, które były nagrywane z maksymalną prędkością i posiadają poprawne sumy kontrolne.

Moim zdaniem to jest główna przyczyna.
Aldek

Post autor: Aldek »

Hmm, nigdy nie mialem na swoim Benq takich problemow, ale zasse najnowszy build i wypale najwolniej jak sie da. Aktualnie wypalam na Verbatimach x16 made-in-japan, wiec raczej niska jakosc nosnika odpada. Dam znac jak skoncze.
fnmirk
Senior Member

To powiem coś dziwnego właśnie verbatimy i TDKi się zburzyły, a działały płyty firmy ,,uduś''.
ODPOWIEDZ