Courier MTA - instalacja

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
xbitdesigns

Post autor: xbitdesigns »

1-zamiast filtra, po prostu dodaj serwery blaclist;
2-podobno spam-assasin da sie skonfigurowac z courierem;
3-http://sourceforge.net/projects/mdropspamfilter/

hope it helps ;0
wielokropek

Post autor: wielokropek »

Rozpracowałem to :mrgreen:

Zmienna DEFAULTDELIVERY w pliku /etc/courier/courderd - jak sama nazwa wskazuje jest tylko wartością domyślną i wcale nie musi być używana w przypadku niektórych modułów authlib. W przypadku userdb - modułu, którego używam - nie jest używana, stąd gdy wpisywałem tam dziwactwa, courier dalej dostarczał pocztę poprawnie.

Trzeba gdzieś indziej więc dać courierowi do zrozumienia, że ma używać maildrop. Tym miejscem są pliki typu $HOME/.courier*, a w moim przypadku plik $HOME/.courier-default - który odpowiada za przyjmowanie poczty ze wszystkich adresów w danej domenie.

Zamiast ścieżki do katalogu Maildir, można tam podać:

Kod: Zaznacz cały

|/usr/bin/maildrop -d user
Trzeba specyzować o jakiego użytkownika chodzi (po raz drugi, bo przecież courier już wie o jakiego, skoro dotarł do tego pliku, prawda?)

Jeżeli nie dodamy opcji -d maidrop wywali błąd:

Unable to create a dot-lock
Od tej pory poczta będzie przechodziła przez maildrop... co może wywołać kolejne problemy do rozwiązania :-P

Maildrop ma jedną wadę - domyślnie nie powie nam co go boli, gdy coś jest nie tak. Najlepszym sposobem na wykrycie w czym tkwi błąd, jest odpalenie takiej komendy:

/usr/bin/maildrop -d user -V 9 < jakis_plik_z_mailem.txt
xbitdesigns

Post autor: xbitdesigns »

ja na szczescie robilem to wszystko przez webadmina (authlib->mysql). Ale b. dobre sa te informacje.
swanky

Post autor: swanky »

mam taki problem, może ktoś wie o co chodzi ??

Apr 30 13:54:32 dedykowany imapd: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
Apr 30 13:54:32 dedykowany imapd: LOGIN FAILED, user=swanky, ip=[::ffff:127.0.0.1]
Apr 30 13:54:37 dedykowany imapd: Disconnected, ip=[::ffff:127.0.0.1], time=5
dzieki
ODPOWIEDZ