zaraz, zaraz - panowie robicie małe zamieszanie. Pierwszy post założył jufus, natomiast podłączył się otw i beel. Trudno odpowiadać na pytania które nie są następstewem kolejnych postępowań, tylko wyrwane z kontekstu.
Dlatego doradzam kolegom założenie osobnych wątków - z konkretnym pytaniem. Ponieważ sam mam drukarkę HP 1020, poznałem dość dobrze jej narowy, więc wiem jak z nią postępować. W pracy mam ich kilka + jeszcze 1018.
Pragnę zaznaczyć, że ta seria drukarek HP10xx - czyli 1000, 1005, 1018, 1020, nie ma wgranego firmware w swoim oprogramowaniu. To dopiero sterowniki windowsowe "wrzucają" firmware do flasha drukarki. Chłopcy z niemiec opracowali metodę uruchamiania tej drukarki - na początku jeszcze przy pomocy hotplug, potem już udev. W pierwszej mojej odpowiedzi w tym poście podałem stronę foo2zjs, na której dokładnie opisano jak ją instalować. Jeśli będziecie to robili punkt po punkcie to nie ma bata, drukarka musi działać.
Jeśli macie kłopoty z tłumaczeniem - proszę napisać - przetłumaczę, ale opis jest tak intuicyjny, że ślepy potrafi :-P
Moje pierwsze boje z tą drukarką opisałem na DUG-u w tym wątku
Problem z drukark
A kto powiedział, że aptitude zawsze pociągnie (musi) odpowiednie zalezności ?pavbaranov pisze:beel napisał/a:
Problem się pojawia ponieważ aptitude sam o to nie zadbał.. .
Hmmm, w cuda raczej nie uwierzę.
Według zaleceń Bodzio zapraszam TUTAJ. Podpiąłem się, ale tym razem tematycznie (ten sam model drukarki).
fnmirk,
stery zainstalowalem w dwoch krokach:
po pierwsze, zainstalowalem to co kazal Bodzio, czyli:
po drugie, sciagnalem stery ze strony samsunga i poszlo.
mam tylko jeden probelm, ktory podalem wyzej, zapytalem sie czy ktos potrafi okreslic przyczyne i rozwiazanie mojego problemu, i nie widze powodu, zeby tworzyc osobny temat na 4um.
pzdr
stery zainstalowalem w dwoch krokach:
po pierwsze, zainstalowalem to co kazal Bodzio, czyli:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install cupsys cupsys-client cupsys-bsd foomatic-db foomatic-db-engine foomatic-db-gutenprint foomatic-filters foomatic-filters-ppdsmam tylko jeden probelm, ktory podalem wyzej, zapytalem sie czy ktos potrafi okreslic przyczyne i rozwiazanie mojego problemu, i nie widze powodu, zeby tworzyc osobny temat na 4um.
pzdr