[+] Debian Lenny - nie widzi nap

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Szupien pisze:ale oni nie mają tego P35 może to przez to??
Problemy sprawia na pewno. Ja też nie mam takiej płyty.
Skoro ustaliliśmy, że z napędem sata działa.

Masz komputery na gwarancji. Udaj się do sprzedawcy komputerów niech Ci wymieni napędy na sata i problem rozwiążesz w taki sposób.

Musisz mieć te napędy Lg H55N, skoro stwarzają problem to sprzedawca powinien Ci je wymienić. Moim zdaniem najprostsze chyba rozwiązanie.

Sprzęt ma pracować w kawiarence --- czyli ma działać.
Szupien

Post autor: Szupien »

:d wpadłem na ten pomysł ale niestety... Powiedzieli mi że napęd jest w 100% sprawny a to że się nie instaluje to wina Debiana ;/ hmm a powiedz mi czy w tym partimage to muszę wcześniej na kompie gdzie będzie obraz wklejany sformatować go utworzyć partycje itp.??
fnmirk
Senior Member

Pogadaj z jakimś znajomym i udaj się z nim do sprzedawcy. I ustal zasady wymiany napędów. Kupiłeś hurtowo kilka komputerów i sprzedawca robi problem z zamianą napędów.
Ja na twoim miejscu oddałbym mu wszystkie komputery. Przecież Ty nie chcesz oddać tylko potrzebujesz inny rodzaj napędu ponieważ ten u Ciebie nie działa i powinien to zamienić.
Mogę to zrozumieć przy zakupie pojedynczego komputera. Ty przecież kupiłeś ich kilka. Takiemu klientowi idą zawsze na rękę.
Szupien

Mam nowe informacje:
Ubuntu i debian - te same jajka (ubuntu działa debian nie)
Podczas wpisywania w konsoli (ubuntu) ls /dev znajduje cdromy itp
Podczas wpisywania w konsoli w debianie (podczas instalacji) nie znajduje tego (całą rszte znajduje ale tego nie ;/.
Może to spowodowane przez to że jest ubuntu zainstalowane?? a i install generic.all_generic_ide=1 nie działa smaki też nie działają.
Xselthor

Post autor: Xselthor »

Dziwna sprawa. Z ciekawości jeszcze raz odpaliłem instalkę Debiana, użyłem napędu który poprzednio sprawiał mi problemy i o dziwo tym razem instalka ruszyła prawidłowo.

Wcześniej dokonałem tylko drobnej zmiany w biosie(AMIBIOS).
Advanced->IDE Configuration->kanał IDE lub SATA z napędem-> i w tym miejscu zmieniłem PIO mode z auto na 0 i DMA mode z auto na UDMA0.

Po powrocie do standardowych ustawień, instalka też ruszyła normalnie, więc to mogło być coś innego. Jednak nie zaszkodzi spróbować, tym bardziej że nic innego nie zmieniałem.
Szupien

A miałeś ubuntu wtedy czy nie??
fnmirk
Senior Member

Szupien pisze:A miałeś ubuntu wtedy czy nie??
Posiadanie wcześniej Ubuntu nie ma tu raczej większego znaczenia.
Szupien

No to czemu Ubuntu z tym samym jądrem co Debian wykrywa napęd, a Debian nie?

.
Xselthor

Post autor: Xselthor »

Wcześniej miałem tam Siduxa, ale nie wydaje mi się aby to mogło być przyczyną problemu. Sprawa jest co najmniej tajemnicza.
Szupien

No to co moze byc przyczyną.
ODPOWIEDZ