PulseAudio

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
giaur
Member

PulseAudio

Post autor: giaur »

Witam,

Krotkie pytanie - czy warto to instalowac? Moja karta dzwiekowa jest srednia, dzwiek na Alsie jest taki sam jak pod Windows...

Czy instalujac PulseAudio zyskam cokolwiek oprocz klopotow z niektorymi programami? Odczuje jakas roznice?
castor
Beginner

Post autor: castor »

PulseAudio uzywam od sierpnia tamtego rako zamiast esd i jest OK. Jakosc dzwieku ci sie nie zmieni. Wiekszosc programow dzialala od reki. W niektorych trzeba w konfiguracji podac wyjscie pulseaudio. Te co nie obsluguja pulseaudio uzywaja bezposrednio alsy.

Jedyny duzy plus jak dla mnie to mozliwosc regulacji glosnosci osobno dla streamow aplikacji. tzn. np. rozmawiajac przez skype moge sciszyc muzyke na stronie flash czy tej co slucham w panelu kontrolnym glosnosci.
witek
Beginner

Post autor: witek »

A instalacja Pulse Audio sprowadza się do aptitude install pulse-audio czy trzeba coś jeszcze konfigurować? Można prosić o jakiś aktualny przepis instalacji i konfiguracji :)
giaur
Member

Post autor: giaur »

Można prosić o jakiś aktualny przepis instalacji i konfiguracji
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=12497

Z tym ze z tego co widze, to raczej nie wiem po co mi to, wiec zostane jednak przy Alsa
witek
Beginner

No cóż wygląda groźnie :(
castor
Beginner

@Giaur

PulseAudio zastapuje ESD czy aRts ale nie zastepuje alsy. Alsa to sterowniki a pulseaudio to serwer dzwiekowy, ktory uzywa uzadzen obslugiwanych przez alse.

To moze rozjasni ci troche dzungle audio w linuksie: :arrow: http://blogs.adobe.com/penguin.swf/linuxaudio.png

Wiec jesli nie uzywasz serwerow dzwieku takich jak ESD, aRts czy Jack i masz tylko jedna karte dzwiekowa, nie potrzebujac tym mozliwosci przerzucania strumieni na rozne karty/wyjscia audio to nie ma takiej potrzeby bys instalowal cos jak nie wiesz za bardzo po co ci to :-)

@Witek

Zapomnij o tym opisie z powyzszego linku. Jest on stary i zaleca niepotrzebne juz grzebania.

Instalacja sprowadza sie do instalacji pulseaudio oraz paru zalecanych pakietow, gdzie uzywajac aptitude zostana on dociagniete automatycznie. Wiec jak kto woli.

Dodatkowo musisz dociagnac jeszcze PulseAudio Volume Control: pavucontrol oraz mozna tez Managera i Volume Meter: paman, pavumeter.

Jesli jakis program nie bedzie od reki chodzi z pulse audio to masz opisy na wiki pulseaudio co zrobic by chodzil: :arrow: http://pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup

Osobiscie zaintstalowalem wtyczki esound, oraz alsa dla pulseaudio,ktore podpinaja sie pomiedzy programy ktore nie obsluguja pulseaudio a wychodza bezposrednio poprze alse lub uzywaja ESD. W ten sposob mam mozliwosc obslugi rowniez tych strumieni w PA VolumeControl.

Uzywajac gstreamer0.10-pulseaudio rowniez wszystkie aplikacje uzywajace gstreamer wychodza ladnie przez PA na karte. Potrzeba wykonania dwoch komend ktore sa na wiki PulseAudio w linku podanym wyzej.

Uzywam Gnome wiec PulseAudio mi sie przydal jako zastepca ESD. Programy ktorych uzywam z PA to:

xine
totem-xine
rhythmbox (gstreamer)
firefox/flash
firefox/totem-mozilla
freevo(xine-tv)
elisa (gstreamer)
Beginner

Czyli jednak miło i przyjemnie :) Może się dzisiaj pobawię. A tak jeszcze jedno pytanie, czy PA może rozwiązać problem z charczącym dźwiękiem ale grach które korzystają z 3D? Wystarczy mały element 3D w grze i charczy :(
castor
Beginner

Nie wiem. U mnie charczenie nie wystepuje, poza tym malo gram. Jak juz to czasami a na tuksie tylko w Quake/OpenArena.

Muisisz przetestowac sam.
witek
Beginner

Zainstalowałem, uruchomiłem, działa. Charczenie jak było tak jest np. Alien Arena. Z różnic to dodatkowa ikonka na pasku plus możliwość ustawienia głośności dla każdej aplikacji osobno. Z tym charczeniem to chyba zależy od gry. Dźwięk w Open Arena jest ok :) Inastalacja jak napisałeś banalna.
ODPOWIEDZ