Jaki sprz

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pioga

Jaki sprzęt na serwer NAS

Post autor: pioga »

Witam!
Chciałbym postawić sobie serwer NAS (dla maksymalnie 5 użytkowników).
Zależałoby mi aby serwer wyposażony był w co najmniej 1 dysk 500GB lub w RAID 1 (dwa dyski 500GB).
Serwer miałby pracować pod systemem Debian lub FreeNAS i obsługiwać zarówno komputery działające pod Windows jak i Mac oraz Linux. Chciałbym aby była również możliwość obsługi protokołu FTP lub lepiej SFTP.
Chciałem do jego budowy użyć jednej z płyt VIA Epia lub innej w standardzie Mini ITX. Zależy mi aby serwer był energooszczędny i bezgłośny.
Nie wiem tylko z jaką częstotliwością powinien pracować procesor w takim serwerze oraz w jaką ilość pamięci powinien być wyposażony?
Czy płyty VIA Epia nadają się do tego celu?
Jeżeli tak to, który model byłby wystarczający, a który optymalny?
Z góry dziękuje za Pomoc
Piotr
castor
Beginner

Post autor: castor »

.

nadaje sie i to jak najbardziej !

CPU 800Mhz, 1Ghz, 1.5GHz , 1.8Ghz..Co wybierzesz to zalezy od twojego budzetu oraz czy planujesz dostep poprzez SSH, OpenVPN, SFTP itp. gdzie operacje kryprograficzne maga zwolnic transfer przy slabym CPU.

RAM jest tani wiec nie ma co sie zastanawiac, wloz na ile masz siana. Nie majac ogromnych baz danych nie potrzeba wiele ale zawsze mozna system plikow w RAMIE stworzyc tak dla zabawy. Czyli RAM nigdy nie zawiele.

Plyty z CPU VIA sa tak oszczedne ze tu nie ma co sie wglebiac w roznice poboru energii przy wyzszym CPU.

Osobiscie mam do takich celow Dlink DNS-323 (530PLN) (500 Mhz ARM CPU 2x 32 MB RAM) + 2x500GB i daje rade. Cichy, maly, ladny i malo produ bierze (3-30W). Konfiguracja Dlinka + Debian na tym postawiony poprzez chroot i daje rade. Lecz przy SSH i OpenVPN transfer spada z 15-20Mb/s(Samba) na 1.2-1.5Mb/s. :(

Przymierzam sie sam do zmiany glownego serwera (stroc P3 350Mhz 384RAM )domowego na cos bazujacego na VIA Epia SN bo plyta glowna z 4xSATA a ze potrzeba generownia grafik w locie+ kryptografia, wiec CPU tez dobre >= 1GHz.

RAM jest tani wiec wloze 2GB co mi pozwoli na zaladowanie calej bazy MySQL do ramu i zostanie jeszcze ogromna ilosc na inne rzeczy.

Piekna malutka obudowe tez juz znalazlem z 4x HD (hotswap).
ODPOWIEDZ