Cups - administracja z innego kompa

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
mik

Cups - administracja z innego kompa

Post autor: mik »

Przepraszam jezeli to o co pytam bylo gdzies poruszane. Niestety nie moge nic na ten temat znalesc.

Zainstalowalem cupsa wg. tej recepty

Doszedlem do momentu gdzie musze cos zrobic na poprzez strone administracyjna cups http://localhost:631. Niestety serwerek mam w szafie skad nie chce mi sie go wyjmowac ale mam dostep z innego kompa w sieci lokalnej, ale niestety nie mam dostepu do strony administracyjnej. Pewnie cos musze zmienic w konfiguracji cups, ale niestety nie wiem co.

Bardzo bede wdzieczny za pomoc, a juz wogole bym go ozlocil jak mi powie jak moge udostepnic ta drukarke po sieci lokalnej. Mam zainstalowana sambe ale moze jakis przyklad jak wpis mam dodac. Tego nie szukalem w necie wiec jak ktos powie "search in google" - i will do that :-/
Rad
Member

Post autor: Rad »

mik pisze:Pewnie cos musze zmienic w konfiguracji cups, ale niestety nie wiem co.
/etc/cups/cupsd.conf - masz tam komentarze, znajdziesz.
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

odblokuj sobie na firewallu, na 100% ci zadziała, miałem podobną sytuację, ale niestety nie pamiętam jakiego polecenia użyłem do iptables, potrzebowałem tylko do testów :)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

mik

Post autor: mik »

Dzieki Yampress, udalo mi sie trafic do tego posta wczesniej, ale generalnie bardzo mi pologl. Zainstalowalem sobie lynx i ustawilem dostep do strony z poziomu tej przegladrki tekstowej. Oczywiscie po uprzednim sshowaniu sie na serwer.

... pierwszy raz zobaczylem przegladarke tekstowa i powiem szczerze, ze ujela mnie. Swietny wynalazek.

Dzieki chlopaki za pomoc. Kazdy pomogl po trochu.
ODPOWIEDZ