No właśnie nie ;-) . To że teraz podałem/zmieszałem to tylko i wyłącznie w akcie desperacji :-P bo musiałem dociągnąć jakąś paczkę w robocie. Doczytałem się na jakimś forum że czasami dzieją się takie "cyrki".
Pisało również że czasami pomaga ponowna instalacji tych wszystkich pakietów ale przy próbie dostaje ten sam komunikat co w pierwszym poście tego tematu ;-)
Którą wersję KDE masz w systemie? Jeśli jeszcze 3.5.8, to całkiem możliwe, że doinstalowujesz paczkę z 3.5.9 i wariat zamiast uaktualnić, chce usunąć. Inna sprawa, że kiedyś miałem coś takiego (też w Lenny), kiedy chciałem coś doinstalować z gnome, próbował mi usunąć kde; pozmieniały się wersje i bez problemu gnome współistnieje razem z KDE.
fanatico@debian:~$ dpkg -l | grep kde
rc atlantikdesigner 4:3.5.9-1 game board designer for Atlantik
ii kadu-kde-modules 0.6.0-1 Modules dependent on kdelibs
ii kde-i18n-pl 4:3.5.9-2 Polish (pl) internationalized (i18n) files f
ii kde-icons-oxygen 4:4.0.2-1 Oxygen icon theme for KDE 4
ii kdebase-bin 4:3.5.9.dfsg.1-2+b1 core binaries for the KDE base module
ii kdebase-data 4:3.5.9.dfsg.1-2 shared data files for the KDE base module
ii kdebase-kio-plugins 4:3.5.9.dfsg.1-2+b1 core I/O slaves for KDE
ii kdebase-runtime 4:4.0.2-1+b1 runtime components from the official KDE 4 r
ii kdebase-runtime-bin-kde4 4:4.0.2-1+b1 core binaries for the KDE 4 base runtime mod
ii kdebase-runtime-data 4:4.0.2-1 shared data files for the KDE 4 base runtime
ii kdeeject 4:3.5.9.dfsg.1-2 script used by KDE to eject removable media
ii kdelibs-bin 4:4.0.2-1+b1 executables for all KDE 4 core applications
ii kdelibs-data 4:3.5.9.dfsg.1-2 core shared data for all KDE applications
ii kdelibs4c2a 4:3.5.9.dfsg.1-2+b1 core libraries and binaries for all KDE appl
ii kdelibs5 4:4.0.2-1+b1 core libraries for all KDE 4 applications
ii kdelibs5-data 4:4.0.2-1 core shared data for all KDE 4 applications
rc kdemultimedia-kappfinder-data 4:3.5.9-1 multimedia data for kappfinder
ii kdemultimedia-kio-plugins 4:3.5.9-1 enables the browsing of audio CDs under Konq
rc kdepasswd 4:3.5.9.dfsg.1-2+b1 password changer for KDE
ii kdepim 4:3.5.9-2 Personal Information Management apps from th
ii kdepim-kfile-plugins 4:3.5.9-2 KDE File dialog plugins for palm and vcf fil
ii kdepim-kio-plugins 4:3.5.9-2 KDE pim I/O Slaves
ii kdepim-kresources 4:3.5.9-2 KDE pim resource plugins
ii kdepim-wizards 4:3.5.9-2 KDE server configuration wizards
rc kdeprint 4:3.5.9.dfsg.1-2+b1 print system for KDE
ii kdesktop 4:3.5.9.dfsg.1-2+b1 miscellaneous binaries and files for the KDE
rc libkdeedu3 4:3.5.9-1 library for use with KDE educational apps
rc libkdegames1 4:3.5.9-1 KDE games library and common files
ii libkdepim1a 4:3.5.9-2 KDE PIM library
ii liblockdev1 1.0.3-1.2 Run-time shared library for locking devices
Chyba faktycznie się coś mi namiszało ;-) . Da się to jakoś ułożyć :?:
W sumie, nie bardzo, bo zasadniczo masz 3.5.9, dodatkowo kilka z KDE4. Szczerze mówiąc, to network-manager-kde winien Ci się zainstalować. Bardzo go potrzebujesz? Jakiś czas temu przeszedłem na KNetworkManager i jestem bardziej zadowolony.
A i jeszcze jedno - sprawdź sobie od czego zależy ta paczka, którą chcesz zainstalować - może tu jest jakiś pies pogrzebany, choć - fakt - niekiedy zależności w Debianie są, hmmm, wielce zastanawiające.
Ja takie 'cuda' kiedyś miałem jak używałem aptitude. Od kiedy używam wyłącznie apt-get, nie mam takich problemów. Zresztą, już to wielokrotnie pisałem, ale oczywiście nie spodobało się to wielu. Ale takie jest moje zdanie o aptitude (potwierdzone doświadczeniami) i nie będę twierdził, że jest inaczej.
deb [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] lenny main non-free contrib
deb-src [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] lenny main non-free contrib
deb [url]http://security.debian.org/[/url] lenny/updates main contrib non-free
deb-src [url]http://security.debian.org/[/url] lenny/updates main contrib non-free
Ubogie co prawda ale świeżo po reinstalce jestem ;-) . Co do tych wpisów to raczej nie ma chyba zastrzeżeń bo zawsze z nich korzystam - bardziej bym się przychylił do wypowiedzi kolegi o samym aptitude. W każdym bądź razie odinstalowałem te wszystkie pakiety i dociągnąłęm je ponownie po czym wszystko zaczęło działać ;-) .
Aptitude jest zalecane do Etcha. W Lennym jest tak samo jak kazdy inny program w fazie testow i zawsze jest ryzyko, ze cos nabroi. Nie jest natomiast zalecany do uzywania na Sidzie. No ale skoro go ludzie nie przetestuja no to wiadomo... =]