Problemy z zależno
No ale i tak jest już dużo paczek do Etech'a, także jak to jest takie stabilne to niechby i było. A kiedy będzie stabilna wersja Lenny'ego? A do Etech'a dodawane są jakieś nowe sterowniki? Bo ten system chyba miał już dawno swą premierę a nowego sprzętu coraz to przybywa. A Etech dobrze sobie radzi z panoramicznymi monitorami LCD?
-
- Senior Member
Jezu, chłopie - zobacz sobie na stronie debian.org. Co do zasady są zawsze 3 wersje Debiana: stable (teraz Etch), testowa (teraz Lenny) i niestabilna (zawsze Sid). Występuje jeszcze zwykle wersja "old stable", która przez jakiś czas jeszcze miewa wsparcie (do niedawna Sarge). Wersja stabilna jest zamrażana, wobec powyższego oprócz poprawek bezpieczeństwa - co do zasady nic nowego do niej nie trafia. Nowe sterowniki także, chyba, że "nowe" oznaczają zwiększające bezpieczeństwo. Masz jeszcze backoporty mniej lub bardziej oficjalne, tworzone dla wersji stabilnej i dla "old stable". Tu trafić mogą także np. nowe sterowniki.
TIP: Ani wersja testing ani wersja unstable nie jest... niestabilna w rozumieniu tego słowa jakim się posługujesz. Jeśli natomiast chcesz mieć "stabilnego", ale w miarę najnowszego Debiana Sid zawsze możesz skorzystać z siduksa. Ważne jest tylko by umieć czytać. Dla Ciebie polecałbym wersję Lenny i sprawa załatwiona. I nie kombinować z "nowościami". Nie darmo starzy Rzymianie o beneficio nuvorum niekoniecznie mieli pozytywne zdanie.
Kwestia panoramicznych LCD, to nie kwestia Etcha, czy innej wersji, tylko rozwoju XOrgów i konkretnego modelu, który może, ale nie musi mieć wsparcie. Z różnych stron zresztą. Generalna zasada używania linuksa jest zbliżona do MacOSa - zanim chcesz czegoś używać sprawdź jak jest wspierane. Jeśli nie jest wspierane, to oznacza nie ten sprzęt dla tego systemu. I nie narzekać
TIP: Ani wersja testing ani wersja unstable nie jest... niestabilna w rozumieniu tego słowa jakim się posługujesz. Jeśli natomiast chcesz mieć "stabilnego", ale w miarę najnowszego Debiana Sid zawsze możesz skorzystać z siduksa. Ważne jest tylko by umieć czytać. Dla Ciebie polecałbym wersję Lenny i sprawa załatwiona. I nie kombinować z "nowościami". Nie darmo starzy Rzymianie o beneficio nuvorum niekoniecznie mieli pozytywne zdanie.
Kwestia panoramicznych LCD, to nie kwestia Etcha, czy innej wersji, tylko rozwoju XOrgów i konkretnego modelu, który może, ale nie musi mieć wsparcie. Z różnych stron zresztą. Generalna zasada używania linuksa jest zbliżona do MacOSa - zanim chcesz czegoś używać sprawdź jak jest wspierane. Jeśli nie jest wspierane, to oznacza nie ten sprzęt dla tego systemu. I nie narzekać

Nie złość się tak kolego, bo złość piękności szkodzi
¯adnego Lenny'ego nie instaluję, bo to jest wersja testowa! Ja nie mam czasu na eksperymenty, tylko chcę, gotowy, sprawdzony, bez większych błędów system! Poza tym na etecha znalazłem sposób na mój modem: http://kukurydza.wordpress.com/2008/02/ ... bian-etch/. A na Lennym, czy Siduxie już ten sposób może nie działać. Bo wogóle mój modem ZXDSL 852 v.2 jest ciężki do Linuxów, nawet na Mandrivie ani na Ubuntu nie działa mi stabilnie. Dopiero na etechu. Będzie wersja stabilna Lenny'ego nie ma sprawy, zmienię może na Lennego, jeśli mi się będzie chciało bawić. Narazie mi wszystko działa jak należy na Etechu i przy nim zostanę. Chyba, że mi zagwarantujesz, że na Lennym czy Siduxie będzie działał mój modem. I niestabilny to niestabilny i koniec i kropka.

[quote="luki85pwy"]Nie złość się tak kolego, bo złość piękności szkodzi ]Chyba weznę jakąś procę i kilku najemników a pavbaranov się do mnie przyłączy ze swoją ekipą i pojedziemy do Ciebie na jakąś wycieczką :mrgreen: ,,turystyczną''.
luki85pwy, czy ty przeglądasz to co do Ciebie wszyscy piszą. Zajrzyj do literatury i podanych odnośników. Wykaż trochę dobrej woli i przynajmniej przekartkuj podane Ci strony. Zaczynasz naprawdę tworzyć...
Dopóki nie przekartkujesz przynajmniej tej pozycji:
>>Wersja do wydruku<<
...to :?: My się naprawdę nie denerwujemy :mrgreen: bo jesteśmy piękni i młodzi :-P
luki85pwy, czy ty przeglądasz to co do Ciebie wszyscy piszą. Zajrzyj do literatury i podanych odnośników. Wykaż trochę dobrej woli i przynajmniej przekartkuj podane Ci strony. Zaczynasz naprawdę tworzyć...
Dopóki nie przekartkujesz przynajmniej tej pozycji:
>>Wersja do wydruku<<
...to :?: My się naprawdę nie denerwujemy :mrgreen: bo jesteśmy piękni i młodzi :-P
Oj dobra, rozmowa skończona. Wy myślicie, że Debian nie jest dla początkujących i dlatego zamiast mi normalnie wytłumaczyć i napisać to o proszę.
Zamiast się kolego wydurniać i mi grozić w ostatni poście to byś mi wytłumaczył o co Ci chodzi a tak to ja sie nie dowiedziałem i się teraz zniechęciłem do Debiana
Jesteś oblatany z Linuxa, nie masz co innego robić, Twoja sprawa. U mnie nie ma takiej pracy zgodnej z tym i wogóle każdy działa na Windowsie. Nawet w każdej normalnej szkole uczą Windowsa. I niby skąd mam wiedzieć to wszystko?
Uczę się powoli. A jak tak się będziecie wydurniać zamiast mi wytłumaczyć to nie będę wiedział jak co zrobić i wrócę do Windows. Ja w wolnym czasie przejżę tą dokumentację, ale tam jest prawie 300stron a ja mam jeszcze inne zajęcia! Chciałbym mieć sprawny i działający system. ¯eby raz zrobić i żeby mi działał ciągle tak samo sprawnie i stabilnie.
Zaraz zainstaluję sobie Ubuntu jeszcze raz i sprawdzę czy tamten sposób jego instalacji co znalazłem na etecha czy działa na kubuntu. Bo na forum Ubuntu to przynajmniej nikt mnie nie jedzie za to że czegoś nie wiem.
Sory ale Wy sobie myślicie że jesteście ekspertami od Debiana i że każdy powinien taki być.
A ja w swojej okolicy prawie nikogo nie znam kto w ogóle ma jakiegoś linuxa. A ja wiem z nich najwięcej. Musicie zrozumieć, że ciągle ogromna większość społeczeństwa używa Windowsa i jest dużo zieleńsza z Linuxa odemnie i nadal będzie używać Windowsa, jeśli im ktoś tego krok po kroku przstępnie nie wytłumaczy.
I jak tak będziecie jechać ludzi na forum to faktycznie Debian nigdy nie będzie systemem dla początkujących.
Także dobra sory za wszystko, co złego to nie ja. Postaram się już zadawać pytania tylko na poziomie, żeby nie urazić dumy ambitnych kolegów. Bo tu widzę trzeba się 2 razy zastanowić zanim się coś napisze.
Fakt dużo razy mi pomogliście, macie wiedzę za co dziękuję ale chciałem sobie popisać trochę tak na luzie o tym systemie czego nie wiem. Ale widzę się, że trzeba tutaj uważać na to co się pisze. Nie no na forum Ubuntu to nikt mnie tak nie jechał.
Chciałem się nauczyć Debiana dla siebie, nikt mi tego nie każe, w szkole tego nie mamy ale takie odpowiedzi na moje posty mi w tym nie ułatwiają tylko zniechęcają mnie.
Pozdrawiam
Zamiast się kolego wydurniać i mi grozić w ostatni poście to byś mi wytłumaczył o co Ci chodzi a tak to ja sie nie dowiedziałem i się teraz zniechęciłem do Debiana

Jesteś oblatany z Linuxa, nie masz co innego robić, Twoja sprawa. U mnie nie ma takiej pracy zgodnej z tym i wogóle każdy działa na Windowsie. Nawet w każdej normalnej szkole uczą Windowsa. I niby skąd mam wiedzieć to wszystko?
Uczę się powoli. A jak tak się będziecie wydurniać zamiast mi wytłumaczyć to nie będę wiedział jak co zrobić i wrócę do Windows. Ja w wolnym czasie przejżę tą dokumentację, ale tam jest prawie 300stron a ja mam jeszcze inne zajęcia! Chciałbym mieć sprawny i działający system. ¯eby raz zrobić i żeby mi działał ciągle tak samo sprawnie i stabilnie.
Zaraz zainstaluję sobie Ubuntu jeszcze raz i sprawdzę czy tamten sposób jego instalacji co znalazłem na etecha czy działa na kubuntu. Bo na forum Ubuntu to przynajmniej nikt mnie nie jedzie za to że czegoś nie wiem.
Sory ale Wy sobie myślicie że jesteście ekspertami od Debiana i że każdy powinien taki być.
A ja w swojej okolicy prawie nikogo nie znam kto w ogóle ma jakiegoś linuxa. A ja wiem z nich najwięcej. Musicie zrozumieć, że ciągle ogromna większość społeczeństwa używa Windowsa i jest dużo zieleńsza z Linuxa odemnie i nadal będzie używać Windowsa, jeśli im ktoś tego krok po kroku przstępnie nie wytłumaczy.
I jak tak będziecie jechać ludzi na forum to faktycznie Debian nigdy nie będzie systemem dla początkujących.
Także dobra sory za wszystko, co złego to nie ja. Postaram się już zadawać pytania tylko na poziomie, żeby nie urazić dumy ambitnych kolegów. Bo tu widzę trzeba się 2 razy zastanowić zanim się coś napisze.
Fakt dużo razy mi pomogliście, macie wiedzę za co dziękuję ale chciałem sobie popisać trochę tak na luzie o tym systemie czego nie wiem. Ale widzę się, że trzeba tutaj uważać na to co się pisze. Nie no na forum Ubuntu to nikt mnie tak nie jechał.
Chciałem się nauczyć Debiana dla siebie, nikt mi tego nie każe, w szkole tego nie mamy ale takie odpowiedzi na moje posty mi w tym nie ułatwiają tylko zniechęcają mnie.
Pozdrawiam
Ja też osobiście nie znam nikogo, od kogo mógłbym nauczyć się Linuksa. Do wszystkiego musiałem dojść sam lub poprzez różne fora.luki85pwy pisze:U mnie nie ma takiej pracy zgodnej z tym i wogóle każdy działa na Windowsie. Nawet w każdej normalnej szkole uczą Windowsa. I niby skąd mam wiedzieć to wszystko?
O ile mi wiadomo, to Ubuntu jest odpowiednikiem Debiana Lenny. Mówiłeś coś o słowie 'testing'. W Debianie Lenny, pomimo tego testing w nazwie, nie jest wcale taki niestabilny. Ja używam i praktycznie zawsze działa. Już prędzej do Sid można się przyczepić, ale i z nim nie ma większych problemów.luki85pwy pisze:Zaraz zainstaluję sobie Ubuntu jeszcze raz i sprawdzę czy tamten sposób jego instalacji co znalazłem na etecha czy działa na kubuntu.
Nigdy nie uważałem siebie za eksperta. Po prostu jeśli wiem jak komuś pomóc, to pomagam. I nie uważam, że każdy od razu powinien być ekspertem. Tu chodziło o to, że wiele informacji jest ogólnie dostępnych i nie ma sensu po raz kolejny tego tu przepisywać.luki85pwy pisze:Sory ale Wy sobie myślicie że jesteście ekspertami od Debiana i że każdy powinien taki być.
OK. Dzięki za wytłumaczenie. Przez te Wasze głupie gadki zniechęciłem się do Debiana i zaraz będę testował Kubuntu 8.04. Jak mi przypadnie do gustu i będzie działał na nim modem to może na niego przejdę. A Debian niech dalej będzie systemem dla zaawansowanych.
Trochę mnie też wkurzyło w etechu to że nie dodaje się najnowszych sterowników do niego. Bo oprogramowanie to oprogramowanie i stare dobre
A kiedy będzie następna stabilna wersja RC Debiana, z nowyszymi programami i sterownikami. Wiadomo coś??
Trochę mnie też wkurzyło w etechu to że nie dodaje się najnowszych sterowników do niego. Bo oprogramowanie to oprogramowanie i stare dobre