Problemy z zależno
-
- Senior Member
Hmmm... jakby to powiedzieć: to, co chcesz odinstalować i co nie jest Ci już w systemie potrzebne.luki85pwy pisze:Bo zainstalowałem 2 razy Jave, ręcznie i przez apt-geta i teraz nie wiem co mam odinstalować:
Przez apta zainstalowałeś paczkę, którą pokazałeś z backportu. Możesz ją odinstalować w sposób opisany wyżej. Ręcznie, to prawdopodobnie zainstalowałeś binarkę ze strony Suna. Nie pamiętam, czy tam jest jakiś skrypt odinstalowujący i... nie tak łatwo będzie Ci ją odinstalować.
Też polecam nakładkę, ale dla KDE też Synaptika, a nie KPackage, bo zdecydowanie lepsze.
Ambitny
Oki, czyli będzie dobrze
Konsola to potężne narzędzie, ale używanie nakładek to nie grzech i czasami łatwiej sie odnaleść. Ale co kto lubi.
Pamiętaj by starać się zawsze najpierw szukać programów w repo,a dopiero, jakby tam ich nie było, szukać oddzielnych paczek.
Tu masz stronkę ze spisem paczek we wszystkich repo Debiana. Pamiętaj by najlepiej instalować paczki do swojej wersji Debiana.
Pozdrawiam.
Edit.
co do ręcznej instalacji paczek polecam narzędzie z Siduksa - kdpkg repo dla niego to
.
Coś jak gdebi-kde, tylko lżejsze.
Samo doinstalowuje potrzebne zależności.

Pamiętaj by starać się zawsze najpierw szukać programów w repo,a dopiero, jakby tam ich nie było, szukać oddzielnych paczek.
Tu masz stronkę ze spisem paczek we wszystkich repo Debiana. Pamiętaj by najlepiej instalować paczki do swojej wersji Debiana.
Pozdrawiam.
Edit.
co do ręcznej instalacji paczek polecam narzędzie z Siduksa - kdpkg repo dla niego to
Kod: Zaznacz cały
deb [url]http://sidux.wuertz.org[/url] sid main
Coś jak gdebi-kde, tylko lżejsze.
Samo doinstalowuje potrzebne zależności.
Zgadza się.
Poleciłem Mu nakładke gdyż tak jak wspomniałem jest początkującym, a w konsoli może sporo namieszać nie znając narzędzi. Czyli co nie polecać Mu nakładek tylko dlatego, że jest początkującym i niech poznaje konsole w bólach,a nakładki zostawiamy dla posługujących się sprawnie konsolą?
Sam też często używam nakładek graficznych i nigdzie nie twierdziłem, że to ujma na honorze
Mam nadzieję, że to koniec łapania za słówka.
Pozdrawiam i dobranoc.
Poleciłem Mu nakładke gdyż tak jak wspomniałem jest początkującym, a w konsoli może sporo namieszać nie znając narzędzi. Czyli co nie polecać Mu nakładek tylko dlatego, że jest początkującym i niech poznaje konsole w bólach,a nakładki zostawiamy dla posługujących się sprawnie konsolą?
Sam też często używam nakładek graficznych i nigdzie nie twierdziłem, że to ujma na honorze

Mam nadzieję, że to koniec łapania za słówka.
Pozdrawiam i dobranoc.

Czyli że mam dodać to repozytorium: deb http://sidux.wuertz.org sid main i zainstalować apt-get'em Siduksa no i ten Siduks ma niby więcej programów do pobrania niż Synaptic tak??
[ Dodano: 2008-04-23, 09:13 ]
Ale ja nic nie namieszam konsolą
Wiem co mam napisać. Już miałem nawet i tak, że w pliku xorg namieszałem i mi się Xksy nie ładowały i sobie poradziłem z tym. Także może trochę przesadziłem z tym początkujący, trochę na Ubuntu/Kubuntu siedziałem ale nie jest on na tyle stabilny i tak dobry jak Debian a w szkole się uczymy FreeBSD. No i co najważniesze, tylko na Debianie etechu udało mi się zainstalować bezproblemowo mój modem ZXDSL 852 v.2 i działa mi net stabilnie, tak jak pod windą. Ale już winda mi się znudziała i mnie wkurza to że jest płatna!
Co do nakładek graficznych na instalatory to ja nie widzę różnicy. Przecież nakładka korzysta z wpisanych repozytoriów w pliku /etc/apt/sources.list .Także taka nakładka nie może chyba więcej od konsoli.
A jeszcze jedna sprawa. Jak w Kubuntu wpisałem sudo apt-get upgrade albo dist-upgrade to już miałem na początku ponad godzinę czekania na aktualizowanie się systemu a w etechu jak wpisałem komendę apt-get upgrade to pociągnęło aby ze 2 biblioteki jakieś w 5 min. a poleceniem apt-get dist-upgrade nic nie ściągnęło. Czyżby nie było co poprawiać w moim Debianie ETCH RC3?
[ Dodano: 2008-04-23, 09:28 ]
Jeszcze jedna sprawa Panowie i Panie
Bo narazie to tak zainstalowałem Debianka tak testowo sądząc, że go zaraz wywale. Ale zdziwiłem się, wszystko działa stabilnie, modem działa jak na żadnym innym linuxie, koniec testów, zostawiam go. Tylko chcę go od nowa zainstalować bo teraz dałem mu za mało miejsca na dysku bo aby 20 giga.
Etech ma taki bardziej tekstowy instalator, podobny do FreeBSD! No jak radzicie to zainstalować?
Bo teraz mam całego debiana na jednej partycji, to wrazie czego bym stracił i /home. A jak zrobić jakby w razie system padł, żebym home nie stracił? Czy w czasie instalacji wybrać samo /home na oddzielnej partycji? Czy wszystkie te /etc /var /usr itd. na odzielnych partycjach? Bo instalator pyta. Więc jak to najlepiej zrobić, żeby mieć system na lata. Bo jakbym chciał po zainstalowaniu systemu zrobić kopię systemu ale bez /home bo po co jak tam np.miałbym filmy.
I powiedźcie mi jak to się robi jak np.Linux by padł i by potrzebna byla reinstalka, to jak to zrobić? Co formatować a co nie? Tak żeby /home zostało i jakieś ustawienia.
No i ile dać miejsca na poszczególne partycje? Myślę, że /ext /var /usr dam na jednej i ile dać jej miejsca? a /home aby na oddzielnej to jej dam dużo więcej miejsca.
Mam do wykorzystania 60giga, piszcie jak wykorzystać to miejsce w czasie instalacji bo zaraz instaluję
Pozdro
[ Dodano: 2008-04-23, 09:13 ]
Ale ja nic nie namieszam konsolą

Co do nakładek graficznych na instalatory to ja nie widzę różnicy. Przecież nakładka korzysta z wpisanych repozytoriów w pliku /etc/apt/sources.list .Także taka nakładka nie może chyba więcej od konsoli.
A jeszcze jedna sprawa. Jak w Kubuntu wpisałem sudo apt-get upgrade albo dist-upgrade to już miałem na początku ponad godzinę czekania na aktualizowanie się systemu a w etechu jak wpisałem komendę apt-get upgrade to pociągnęło aby ze 2 biblioteki jakieś w 5 min. a poleceniem apt-get dist-upgrade nic nie ściągnęło. Czyżby nie było co poprawiać w moim Debianie ETCH RC3?
[ Dodano: 2008-04-23, 09:28 ]
Jeszcze jedna sprawa Panowie i Panie

Etech ma taki bardziej tekstowy instalator, podobny do FreeBSD! No jak radzicie to zainstalować?
Bo teraz mam całego debiana na jednej partycji, to wrazie czego bym stracił i /home. A jak zrobić jakby w razie system padł, żebym home nie stracił? Czy w czasie instalacji wybrać samo /home na oddzielnej partycji? Czy wszystkie te /etc /var /usr itd. na odzielnych partycjach? Bo instalator pyta. Więc jak to najlepiej zrobić, żeby mieć system na lata. Bo jakbym chciał po zainstalowaniu systemu zrobić kopię systemu ale bez /home bo po co jak tam np.miałbym filmy.
I powiedźcie mi jak to się robi jak np.Linux by padł i by potrzebna byla reinstalka, to jak to zrobić? Co formatować a co nie? Tak żeby /home zostało i jakieś ustawienia.
No i ile dać miejsca na poszczególne partycje? Myślę, że /ext /var /usr dam na jednej i ile dać jej miejsca? a /home aby na oddzielnej to jej dam dużo więcej miejsca.
Mam do wykorzystania 60giga, piszcie jak wykorzystać to miejsce w czasie instalacji bo zaraz instaluję

Pozdro