n23:/home/maden# aptitude install kdm
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
kdm
0 pakietów uaktualnianych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B/635kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 1544kB.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
debconf: nie udało się zainicjalizować nakładki: Kde
debconf: (Unable to load Qt -- is libqt-perl installed?)
debconf: powrót do nakładki: Dialog
Prekonfiguracja pakietów ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu kdm.
(Odczytywanie bazy danych ... 128840 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie kdm (z .../kdm_4%3a3.5.5a.dfsg.1-5_i386.deb) ...
Konfigurowanie kdm (3.5.5a.dfsg.1-5) ...
debconf: nie udało się zainicjalizować nakładki: Kde
debconf: (Unable to load Qt -- is libqt-perl installed?)
debconf: powrót do nakładki: Dialog
co to moze być probowlem ponownej instalacji ale nadal manager kdm sie nie uruchamia
bład juz sie nie pojawia ale pozostal jeden problem kde nadal nie ma przy starcie mimo ze jest wybrany jako domyslny. Pojawia sie tyllko tapetka a potem wyglad jak z gdm.
mam ten sma problem - jak ktoś moze niech pomoze - mimo iz KDM jest wybrany jako domyślny (ewentualnie nich mi ktos powie jak to zrobić moze coś źle robie) to pojawia mi sie gdm przy logowaniu :/
mam ten sma problem - jak ktoś moze niech pomoze - mimo iz KDM jest wybrany jako domyślny (ewentualnie nich mi ktos powie jak to zrobić moze coś źle robie) to pojawia mi sie gdm przy logowaniu :/
no to zrobiłem tak jak piszesz i niestety, mimo ustawienia kdm dalej odpala sie gdm :\ można jakoś recznię wyłaczyc gdm? "zkomentować" je na smierć czy cos :P Może je wywalić, nic mi sie nie popsuje? :]
UxY pisze:Może je wywalić, nic mi sie nie popsuje? :]
http://packages.debian.org/unstable/gnome/gdm Z tego można wywnioskować, że gdm nie wymaga GNOME (myślę, że właśnie oto Ci chodziło), więc jeśli masz GNOME to przy usuwaniu gdm nie zostanie one usunięte.
Myślę, że bez problemu możesz wywalić gdm. Przecież niektórzy (nawet wielu) użytkowników ma GNOME bez jakiegokolwiek *dm i normalnie chodzi. Gdy masz gdm i ono się uruchamia, to możesz wtedy z poziomu GNOME wyłączyć kompa, a jak nie masz go zainstalowanego i uruchomionego to wtedy musisz wylogować się z GNOME i z konsoli zamknąć kompa (lub z innego *dm). Dlatego skoro i tak chcesz używać kdm możesz bez obaw dać: