zainstalowałem sobie debiana 32 bitowego ze względu na flasha i javę. Wiem, że aby mieć 4gb ramu widocznego w systemie musiałbym mieć 64bitowy system. Problem w tym, że np. w przypadku windowsa 32bitowego widzi on 3.25GB ramu, a mój debianek widzi nie mniej nie więcej tylko 885.3Mb ramu. Jakkolwiek "utrata" niecałego gigabajta ramu jest do przełknięcia w przypadku win32, tak zniknięcie 3/4 ramu w przypadku debiana jest już bardziej bolesne. Wiem, że jak wyciągnę jedną kość (mam 4x1gb) to będzie mi widział 3gb, ale ja mam wielosystemowy komputer i mam 2 systemy 64bitowe. Chciałbym, aby mój debian widział troche więcej ramu niż ma teraz dostępne i tutaj moje pytanie czy to jest możliwe?
kremien pisze:Problem w tym, że np. w przypadku windowsa 32bitowego widzi on 3.25GB ramu, a mój debianek widzi nie mniej nie więcej tylko 885.3Mb ramu.
Bigmem jest potrzebne, jeśli ma się więcej niż 4GB RAM. Ja na desktopie mam 3GB RAM oraz "zwykłe" jądro (nie bigmem) i system widzi całą dostępną pamięć.
psv, dziwne bo ja mam 1,5GB RAMU i widzi tylko 885MB na standardowym jajku. Dopiero po instalacji jajka bigmem, widzi już normalnie tyle ile powinno być.