Karta wi-fi b/g PCMCIA dla laptopa z linuksem

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
piku

Karta wi-fi b/g PCMCIA dla laptopa z linuksem

Post autor: piku »

Witam, zamierzam zakupić laptopa oraz kartę wi-fi do niego. Jaką kartę byście polecili, która bezproblemowo współpracuje przede wszystkim z Debianem i większością dystrybucji; tzn. najlepiej taka, która już jest po zainstalowaniu systemu od razu gotowa do pracy.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Przede wszystkim polecilibyśmy przeglądnięcie forum oraz serwisów typu tuxmobil.org ;)
piku

OK, znalazłem kilka tematów i postów, z czego w jednym zainteresowało mnie takie zdanie:
Wifi - koniecznie cos na wspomnianym ipw3945 bo dziala bez problemow (niczym stary i dobry rtl8139 na ethernet)
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... ght=pcmcia

W takim razie ktos może dać onkretne modele kart PCMCIA na ipw3945? Szukałem na allegro z opcją szukania w opisach i nic nie znalazło. Czy to może tylko karty zintegrowane bazują na tym chipsecie?
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

piku pisze:Witam, zamierzam zakupić laptopa oraz kartę wi-fi do niego
tylko że większość laptopów ma już kartę wi-fi wbudowaną - i co wtedy ?
piku

Ja chcę kupić starszego lapka (~500-600MHz, 256MB RAM) i małego, a one jeszcze nie posiadały w standardzie wi-fi, dlatego będe musiał dokupić osobną.
nuvon

Post autor: nuvon »

Wiem, że może trochę nie na temat, ale poczytaj trochę laptopie ASUS Eee . Jest malutki, niedrogi, i ma wszystko (no może poza napędem optycznym). Pozdrawiam
ODPOWIEDZ