Czym otworzy
Czym otworzyć plik .cdr
Problem jak w temacie. Mam taki plik i nie wiem czym go otworzyć pod Linuksem. Googlowałem, ale bez rezultatu :-/ Udało się to komuś ugryźć?
Zobacz tutaj: http://filext.com/file-extension/cdr
-
- Senior Member
-
Serdecznie dzięki wszystkim za informacje. Najbardziej pomocna okazała się porada Bodzia, ale niestety nie do końca :-/ Ale po kolei, bo kilka szczegółów udało mi się ustalić.
1. Inkscape to program do grafiki wektorowej SVG. Niestety sam w sobie nie potrafi odczytywać plików corela.
2. FAQ Inskapea twierdzi, że do konwersji tego typu plików można wykorzystać program UniConvertor, w repo jako:
3. Program ten rzeczywiście służy do konwersji tego typu plików. Opis pakietu:
czyli np.:
Niestety w moim przypadku, mimo że uniconvertor dokonał konwersji do pliku SVG, to jednak okazała się ona tylko częściowa. Niezachowane został żadne obiekty, a tło zostało poprawnie przekonwertowane tylko w połowie. Krótko pisząc, nie ma gwarancji, że uniconvertor dokona prawidłowej konwersji.
1. Inkscape to program do grafiki wektorowej SVG. Niestety sam w sobie nie potrafi odczytywać plików corela.
2. FAQ Inskapea twierdzi, że do konwersji tego typu plików można wykorzystać program UniConvertor, w repo jako:
Kod: Zaznacz cały
python-uniconvertor
Jest to program konsolowy o bardzo prostej składni:aptitude show python-uniconvertor pisze: UniConvertor is a multiplatform universal vector graphics translator. It uses
sK1 engine to convert one format to another.
Import filters:
* CorelDRAW ver.7-X3,X4 (CDR/CDT/CCX/CDRX/CMX)
* Adobe Illustrator up to 9 ver. (AI postscript based)
* Postscript (PS)
* Encapsulated Postscript (EPS)
* Computer Graphics Metafile (CGM)
* Windows Metafile (WMF)
* XFIG
* Scalable Vector Graphics (SVG)
* Skencil/Sketch/sK1 (SK and SK1)
* Acorn Draw (AFF)
Export filters:
* AI (Postscript based Adobe Illustrator 5.0 format)
* SVG (Scalable Vector Graphics)
* SK (Sketch/Skencil format)
* SK1 (sK1 format)
* CGM (Computer Graphics Metafile)
* WMF (Windows Metafile)
uniconvertor [INPUT FILE] [OUTPUT FILE]
uniconvertor drawing.cdr drawing.svg
Re: Czym otworzyć plik .cdr
Z mojego doswiadczenia wychodzi tylko jedna mozliwosc CorelDrawAkkon pisze:Problem jak w temacie. Mam taki plik i nie wiem czym go otworzyć pod Linuksem. Googlowałem, ale bez rezultatu :-/ Udało się to komuś ugryźć?

Nie da się tak. UniConvertor z *.eps może tylko importować.yantar pisze:A moze najpierw przekonwertowac tego *.cdr do *.eps bedzie lepiej i dopiero pozniej do *.svg
Pogodziłem się już z myślą, że nie da się tego obejść. Zresztą poprawiony przeze mnie pliczek i tak będzie musiał wrócić do grafika w formacie *.cdr więc chyba nie ma wyjścia. Postawiłem już nawet w tym celu specjalnie Windowsa i wygrzebałem z otchłani płyt wersję Coral, którą dostałem kiedyś wraz ze skanerem. Mam teraz inny problem. Jak zmusić go do tego, żeby poprawnie wyświetlał polskie znaki w czcionkach (program jest w wersji angielskiej). Ponieważ we wspomnianym pliczku większość interesujących mnie obiektów ma postać tekstu, jest to dla mnie sprawa kluczowa.