Chciałem jako root przydzielić uprawnienia zwykłemu użytkownikowi aby mógł korzystac i montować oraz zapisywać i czytać z partycji windosowskich NTFS i FAT32Yampress pisze:pod gnome Alt+F2 lub spod konsolipod terminalemKod: Zaznacz cały
gksu -u root polecenie
Kod: Zaznacz cały
su -c " polecenie "
Jak si
Od tego należało rozpocząć pytanie:piotrox1 pisze:Chciałem jako root przydzielić uprawnienia zwykłemu użytkownikowi aby mógł korzystac i montować oraz zapisywać i czytać z partycji windosowskich NTFS i FAT32
Wklej zawartość pliku:
cat /etc/fstab
hucul pisze:zgodze się że mój sposób nie był najlepszy ale dokładnie o to sie pytała zainteresowana osoba. teraz juz wiadomo o co dokładnie chodzi. teraz tylko trzeba dobrze fstaba skonfigurowac i bedzie po sprawie.
andrzej@Dom2:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sdb4 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/sdb3 /boot ext3 defaults 0 2
/dev/sdb6 /media/sdb5 vfat defaults 0 0
/dev/sdb7 /media/sdb7 vfat defaults 0 0
/dev/sdb2 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdc /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
andrzej@Dom2:~$
W linijce dotyczącej partycji, którą chcesz zamontować dopisz w "options" to:
uid=1000
Takie opcje powinny wystarczyć do pełnego dostępu dla użytkownika.
/dev/sdb6 /media/sdb5 vfat auto,rw,user,users,uid=1000,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/sdb7 /media/sdb7 vfat auto,rw,user,users,uid=1000,locale=pl_PL.utf8 0 0
po wpisaniu tych dwóch linijek dziwne rzeczy się siedzieją po restarcie systemu ikony od tych dwoch partycji są niezamontowane ale moge otworzyc okno tych partycji natomiast nie widze w oknie katalogow ani plikówfnmirk pisze:Takie opcje powinny wystarczyć do pełnego dostępu dla użytkownika.Kod: Zaznacz cały
/dev/sdb6 /media/sdb5 vfat auto,rw,user,users,uid=1000,locale=pl_PL.utf8 0 0 /dev/sdb7 /media/sdb7 vfat auto,rw,user,users,uid=1000,locale=pl_PL.utf8 0 0
w pierwszej linijce poprawiłem twoj maly błąd tzn wpisałeś sdb5 zamiast sdb6 No ale to zwykle przeoczenie
(oczywiście te stare wpisy usunołem i wpisałem te twoje)
[ Dodano: 2008-04-11, 21:40 ]
natomiast dopisanie uid=1000 dało pozytywne rezurtaty moge zapisywać3ndriu pisze:W linijce dotyczącej partycji, którą chcesz zamontować dopisz w "options" to:Kod: Zaznacz cały
uid=1000
Niemniej jednak chciałbym podziękować wszystkim za pomoc
teraz jeszcze jeden problem
chciałbym zamontowac partycje NTFS ale jak na razie nie mogę lub nie umie zainstalować ntfs-3g
ja teraz w międzyczasie zainstalowałem debiana 4rc3 stable , bo na debianie testing nie miałem problemów z zainstalowaniem ntfs-3g
Tu masz jak pobrać i zainstalować w Etch ntfs-3g:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=43331#43331
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=43331#43331