Powolny internet, niski limit po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Powolny internet, niski limit połączeń?

Post autor: grucha »

Witam. Ostatnio internet zaczął mi się zacinać, strony ładują się bardzo powoli, zwłaszcza, kiedy włączę kilka na raz - wtedy ładują się jakby jedna po drugiej. Generalnie jak nic nie robię, to mam bardzo niskie pingi [do routera] - rzędu 3-5. Podczas ładowania stron skaczą do 1000-1500. Najgorzej jednak, kiedy zacząłem pobierać plik z ftp - strony się wczytywały po 2-3 minuty, a pingi skakały do 20-30 tysięcy albo wywalało mi, że adres jest nieosiągalny. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Nic nie zmieniałem w ustawieniach, chyba, że przy update coś się poprzestawiało. Sprawdzałem tez internet na Windows - strony chodzą znacznie szybciej no i pingi podczas ładowania stron i transferu przez ftp są znacznie niższe. Ma ktoś jakiś pomysł, co się może dziać?

P.S. Zapomniałbym napisać - mowa jest o połączeniu wi-fi.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Ja zainstalowałem nowe jądro 2.6.24-1-686 i wszystko zaczęło normalnie działać.
Na standardowej wersji, na czystym nieomal systemie było to samo co u Ciebie (stare jądro 2.6.22-3-686).
Mam jeszcze to poprzednie jądro i jak się na niego przełączę to dalej jest to samo.
Próbuję się nad tym zastanowić i nic nie wiem. Obydwa jądra dystrybucyjne. Co Ty na to.
Mam Debiana Lenny. Może ostania któraś aktualizacja nie pasuje do starszej wersji jądra.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

No tak się składa, że mam 2.6.24-1-686, ale jak teraz o tym wspomniałeś, to kernel niedawno zmieniałem, zaraz sprawdzę jak na starym chodzi.

Edit: Przełączyłem się na stary kernel 2.6.22-3-686, konkluzja: internet działa jak trzeba, system ładuje się szybciej i chodzi też szybciej ...

W każdym bądź razie dziękuje za pomoc. Chyba wrócę do tego starego kernela.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

¬le zrozumiałeś u mnie na starym wolno zaczęło chodzić. Na nowym 2.6.24-1-686 jest dobrze.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Dobrze zrozumiałem, tyle, że u mnie to działa na opak.
ODPOWIEDZ