Punkt dost

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Macius

Punkt dostępowy z wifi

Post autor: Macius »

Wiec tak, mam internet z kablowki, idzie przez modem i do komputera przez dhcp. Teraz kupilem sobie karte wifi i chce ustawic komputer jako access point dla psp. Nigdzie nie moge znalezc jak sie za to zabrac. Jakby ktos mogl to prosilbym o dokladne opisanie jak zrobic krok po kroku.
DadaD
Beginner

Re: Access Point z wifi

Post autor: DadaD »

Macius pisze:Wiec tak mam insternet z kablowki idzie przez modem i .... .
Witaj!
nie wiem dlaczego zależy Ci na takim rozwiązaniu, ale czy nie myślałeś o kupnie routera z funkcją AP? Miałbyś wtedy możliwość podłączenia kablem co najmniej 4 komputerów i kilku po wi-fi z szyfrowaniem WPA. Dodatkowo extra sprzętowe zabezpieczenie sieci wewnętrznej. Jeżeli Twój dostawca internetu pozwala na podłączenie jednego komputera możliwość sklonowania MAC-a i dużo innych funkcji do konfiguracji...
Koszt na dzień dzisiejszy od ~100z£

Pozdrowienia

EDIT:
chce ustawic komputer jako access point
Odpowiadając na pytanie - niektóre karty wifi mogą pracować w trybie AP ale to jest napisane w instrukcji.
Macius

Post autor: Macius »

Moj dostawca niby pozwala na podlaczenie dwoch komputerow ale ja mam jeden komputer :) i jak bede mial kupic sobie nowy albo laptopa to pewnie kupie router.

Wiec skoro nie mam komputera drugiego to po co mi wifi w domu a no bo chce sobie pograc na psp przez neta :) i wystarczy.

Karta to Gigabyte AirCruiser GN-WP01GS pod pci ma AP a i dostalem ja w prezencie ;) zabespiecznia moge zrobic tez na linuxie 128bitow wep i jakos chyba bylbym bardziej pewny niz routera ;)

Edit:

Dokladnie model karty jaki wykrywa system to RaLink RT2561/RT61 802.11g. Na windowsa mam oprogramowanie dzieki ktoremu moge zrobic serwer wifi ale nie wiem za bardzo jak to ustawic windowsa mam do paru rzeczy jak np kamera internetowa i paru programow potrzebnych mi do szkoly moze gdyby ktos wiedzial jak ustawic SoftAP bo posiada ten program niech napisze moze w jakis sposob to pomoze w ustawieniach na linuxie. Kiedy szukam sieci w psp wykrywa ta ktora stworzylem ale mam problem w ustawieniam bramy i DNSow.

[ Dodano: 2008-04-06, 16:07 ]
Ehhh szukam odpowiedzi na moje pytanie wszedzie w internecie i nie moge znalezc niech mi ktos powie jakie komendy powinienem wpisac zeby ustawic AP i jak skonfigurowac adresy ip, dns, brame i maske. Widzialem rozne informacje na ten temat ale mam problemy z iwconfig kiedy wpisuje wlan0 to nie moze sie polapac o co chodzi a wlasnie tak mam podpisana sieciowke wifi
b0rn2bewild

Post autor: b0rn2bewild »

Mam pytanie czy zamiast switcha moge podpiac router cerberusa z wifi to bedzie mi on w pelni zastepowal switcha + karte wifi?
ODPOWIEDZ