Edimax EW-7128g
Edimax EW-7128g
Witam.
Postanowiłem zainstalować Debiana na nowym komputerze i już na początku był problem tzn. nie wykrył karty sieciowej. Moja karta sieciowa to Edimax EW-7128g. Po wielu próbach udało mi się ją zainstalować z tej strony:
http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/ind ... =Main_Page
Jednak Kwifimanager znajduje sieci, ale nie ma zasięgu. A w Knetworkmanager po zabawie ze sterownikiem pokazuje mi, że nie ma urządzenia. Proszę o pomoc.
P.S.
Mam zainstalowanego Debiana-testing z kde.
Postanowiłem zainstalować Debiana na nowym komputerze i już na początku był problem tzn. nie wykrył karty sieciowej. Moja karta sieciowa to Edimax EW-7128g. Po wielu próbach udało mi się ją zainstalować z tej strony:
http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/ind ... =Main_Page
Jednak Kwifimanager znajduje sieci, ale nie ma zasięgu. A w Knetworkmanager po zabawie ze sterownikiem pokazuje mi, że nie ma urządzenia. Proszę o pomoc.
P.S.
Mam zainstalowanego Debiana-testing z kde.
-
- Senior Member
Zakładając, że zainstalowałeś prawidłowe sterowniki, spróbuj wpierw ręcznie z roota w konsoli:
Przy czym:
eth1 - to nazwa jaką system przyporządkował Twojej karcie
net to nazwa sieci do której chcesz się podłączyć
dhclient3 (czy jakikolwiek inny program, który pozyskuje adres dhcp) wywołujesz, jeśli adres IP uzyskujesz przez dhcp
Jeśli nie gra, to istnieje prawdopodobieństwo, że urzyłeś złego sterownika lub źle go skonfigurowałeś.
Kod: Zaznacz cały
iwlist eth1 scanning
iwconfig eth1 mode managed
iwconfig eth1 essid net
(ewentualnie też) iwconfig eth1 commit
iwconfig eth1
ifconfig eth1 <adres w sieci> netmask <maska podsieci>
route add default gateway <adress IP bramy>
(ewentualnie) dhclient3 eth1
eth1 - to nazwa jaką system przyporządkował Twojej karcie
net to nazwa sieci do której chcesz się podłączyć
dhclient3 (czy jakikolwiek inny program, który pozyskuje adres dhcp) wywołujesz, jeśli adres IP uzyskujesz przez dhcp
Jeśli nie gra, to istnieje prawdopodobieństwo, że urzyłeś złego sterownika lub źle go skonfigurowałeś.
A więc sterownik jest coś popsuty, ponieważ wszystkie te komendy podaja mi że nie mogą znaleść urządzenia, a mimo to jak napisałem wyrzej Kwifimanager (czy jak mu tam) znajduje sieć. W dalszym ciągu proszę o jakąś pomoc.
EDIT:
Właśnie odpaliłem Kubuntu z płyty i net działa. A na debianie niestety nie .....
EDIT:
Właśnie odpaliłem Kubuntu z płyty i net działa. A na debianie niestety nie .....
-
- Senior Member
Od początku - co Ci pokazuje komenda:
Możesz ją walnąć z grepem by wyszukała tylko to co związane z siecią.
PS: Jeśli masz poprawnie zidentyfikowany chip karty, to przeglądnij forum w poszukiwaniu rozwiązań dla rt2x00, bo trochę tego było.
lspci
PS: Jeśli masz poprawnie zidentyfikowany chip karty, to przeglądnij forum w poszukiwaniu rozwiązań dla rt2x00, bo trochę tego było.
ludziska dlaczego tak komplikujecie. Wsadziłem karte EW7128G skonfigurowałem połączenie:
system/administracja/sieć/ustawienia sieci. i leci!!! bez żadnych problemów! ubunciak 7/10pl i śmiga. A jeszcze system/administracja/narzędzia sieciowe -trzeba kliknąć "wlan" ;-) 8-)
Jest tylko jeden mały szkop Nie pokazuje siły sygnału!? Może ktoś coś wie w tym temacie??
system/administracja/sieć/ustawienia sieci. i leci!!! bez żadnych problemów! ubunciak 7/10pl i śmiga. A jeszcze system/administracja/narzędzia sieciowe -trzeba kliknąć "wlan" ;-) 8-)
Jest tylko jeden mały szkop Nie pokazuje siły sygnału!? Może ktoś coś wie w tym temacie??
Pokaż wynik polecenia
modprobe -l | grep rt2x00
czy o to chodziło:
artur@artemis-desktop:~$ modprobe -l | grep rt2x00
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/rt2x00lib.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/rt61pci.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/eeprom_93cx6.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/rt2x00usb.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/rt2500usb.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/rt2500pci.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/rt2x00pci.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/rt2400pci.ko
/lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/wireless/rt2x00/rt73usb.ko
Miałeś jeszcze wkleić wynik polecenia
Specjalnie musimy pisać do Ciebie podania o udzielenie odpowiedzi :-D.
lspci