Etch, laptop i nap

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pioruns
Beginner

Etch, laptop i napęd DVD-RW

Post autor: pioruns »

Mam Etch64, laptop zgodny z centrino3. Mam zainstalowany zestaw pakietów o nazwie "laptop" (wybierane podczas instalacji), do tego KDE.
No i potrzebuję, żeby płyta którą włożę do napędu DVD, zatrzymywała się, kiedy z niej nie korzystam. Aktualnie efekt jest taki, że wkładam płytkę, przejrzę przykładowo pliki, zamknę katalogi. I co? Płytka cały czas sobie szumi i się kręci. Napęd nie zatrzymuje się.
Jakie logi, czy wpisy wam przedstawić, żeby bardziej szczegółowo opisać wam ten problem? :)

No i pytanie drugie. Jakie pakiety zainstalować, gdzie ustawić, żeby móc skalować prędkość procesora w KDE. Przypominam - laptop centrino3, czyli C2D, płyta intelowska, DDR2.

A następne: jak zahibernować kompa? Kpowersave mam, włączyłem w nim opcje "zatrzymywania" i inne, ale jakoś nie widać efektów. A jeśli już będzie to działać - jak dodać opcję hibernacji lub uśpienia do menu zamykania komputera (czyli do menu KDE?).

Czekam na wasze odpowiedzi :)
e-gore
Beginner

Re: Etch, laptop i napęd DVD-RW

Post autor: e-gore »

pioruns pisze:Mam Etch AMD64, laptop zgodny z centrino3. Mam zainstalowany zestaw pakietów o nazwie "laptop" (wybierane podczas instalacji), do tego KDE.
No i potrzebuję, żeby płyta którą włożę do napędu DVD, zatrzymywała się, kiedy z niej nie korzystam. Aktualnie efekt jest taki, że wkładam płytkę, przejrzę przykładowo pliki, zamknę katalogi. I co? Płytka cały czas sobie szumi i się kręci. Napęd nie zatrzymuje się.
Jakie logi, czy wpisy wam przedstawić, żeby bardziej szczegółowo opisać wam ten problem? :)
Przyznam, że to dość ciekawe zagadnienie ]No i pytanie drugie. Jakie pakiety zainstalować, gdzie ustawić, żeby móc skalować prędkość procesora w KDE. Przypominam - laptop centrino3, czyli C2D, płyta intelowska, DDR2.[/quote]

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search cpufreq
Chyba jest w czym wybierać...
pioruns pisze:A następne: jak zahibernować kompa? Kpowersave mam, włączyłem w nim opcje "zatrzymywania" i inne, ale jakoś nie widać efektów. A jeśli już będzie to działać - jak dodać opcję hibernacji lub uśpienia do menu zamykania komputera (czyli do menu KDE?).

Czekam na wasze odpowiedzi :)
Może zacznij od

apt-cache search laptop
...i spośród wyników możesz wypróbować np. paczkę laptop-mode-tools
pioruns
Beginner

A wie ktoś, jak nadpisać ustawienia tego programu laptop-mode-tools, żeby w czasie zasilania sieciowego, nigdy nie wyłączał dysku twardego? Wiem, że robi to hdparm, ale nie wiem gdzie ustawić profil zasilania AC, żeby dysk pracował cały czas, a nie wyłączał się po kilku minutach bezczynności.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Najprostszy sposób [ale mało wygodny] to odmontowanie napędu
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pioruns pisze:A wie ktoś, jak nadpisać ustawienia tego programu laptop-mode-tools, żeby w czasie zasilania sieciowego, nigdy nie wyłączał dysku twardego?
W gnome można skorzystać z opcji:
System->Preferencje->Zarządzanie zasilaniem
Nie wiem jak to wygląda w laptopie.
pioruns
Beginner

A jak mogę odmontować napęd?
Niestety w KDE zainstalowanym w Etchu nie można ustawiać żadnych opcji jakie oferuje laptop-mode-tools.
Awatar użytkownika
LongeR

Post autor: LongeR »

Napę odmontowujemy za pomocą polecenia

umount i nazwa urządzenia np umount /media/cdrom1

musimy to zrobić jako root
pioruns
Beginner

Dzięki.
Teraz zajmę się problemem z zarządzaniem procesorem:
podczas ładowania systemu mogę zauważyć komunikat na czerwono "cpufreqd load failed" czy coś takiego. Jakie logi mam tutaj wkleić, żebyście mogli zobaczyć oco tam chodzi? Dlaczego tak się dzieje? Pewnie trzeba coś skonfigurować... Proszę o podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
LongeR

Post autor: LongeR »

Zapewne masz niezaładowane pewne moduły do jądra. Masz Celeron M? Przeczytaj http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=12835
pioruns
Beginner

Core 2 Duo, na płycie Intel i945 - ogólnie platforma "Centrino 3" Napa.
Jak będę w domu to zobaczę, które z tych modułów co są na tym forum mam u siebie, może uda się je załadować :)
ZTCW ładować moduły mam poleceniem modprobe :)
A jak już się załadują, to jak je dodać, żeby były ładowane przy każdym starcie?
ODPOWIEDZ